Navigacija

Gročanka

Gročanka

Stvorena je ukrštanjem sorti Čapski biser i Afuz-ali. Priznata je 1972. godine. Selekcionari su L. Avramov, M. Jovanović i Đ. Tadijanović.

Čokot je umereno bujan. List je srednje veličine ili veliki, okruglast, petodelan. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je veliki ili srednje veličine, najčešće kupast ili valjkasto kupast, mase 250–300 g. Bobica je srednje veličine, ovalna, žuto-zelene boje, čvrste konzistencije, prijatnog harmoničnog ukusa, neutralne arome.

Grožđe sazreva veoma rano, istovremeno sa grožđem sorte čapski biser, krajem jula i početkom avgusta. Prinos grožđa varira od 15.000 do 17.000 kg/ha. Srednje je otporna na prouzrokovače bolesti. Srednje je otporna na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -20°C.

Šira zrelog grožđa sadrži 17–19% šećera i 6–7 g/l ukupnih kiselina. Meso bobice je rskavo. Grožđe je veoma ukusno, prijatno za jelo, neutralne arome. Dobro podnosi transport.

 

Vinova loza - Gročanka