Navigacija

Demir kapija

Demir kapija

Sinonimi: beogradski rani muskat. Stvorena je ukrštanjem sorti Muskat otonel i Kraljica vinograda. Priznata je 1977. godine. Selekcionari su L. Avramov, M. Jovanović, R. Lović i Đ. Tadijanović.

Čokot je bujan. List je srednje veličine, okruglast ili petodelan sa dubokim zatvorenim sinusima. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafro-ditan. Grozd je srednje veličine ili veliki, cilindrično konusan, mase od 100 do 200 g. Bobica je srednje veličine ili velika, okrugla sa pokožicom žuto-zelene boje.

Grožđe sazreva krajem jula meseca. Prinos grožđa varira od 10.000 do 15.000 kg/ha. Srednje je otporna na prouzrokovače bolesti. Srednje je otporna na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -20°C.

Šira zrelog grožđa sadrži 16–18,5% šećera i 6,5–7,5 g/l ukupnih kiselina. Grožđe je muskatnog ukusa, veoma prijatno za jelo.

 

Vinova loza - Demir kapija