Navigacija

Beogradska rana

Beogradska rana

Sinonimi: rana plemenka, beogradska plemenka. Stvorena je ukrštanjem sorti Afuz-ali i Buvije. Priznata je 1972. godine. Selekcionar je L. Avramov.

Čokot je srednje bujan. List je srednje veličine, okruglast, petodelan ili trodelan. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je veliki ili srednje veličine, konusan ili cilindrično konusan, zbijen, mase 200–300 g. Bobica je srednje veličine ili velika, okruglasta, sa pokožicom žuto–zelene boje.

Grožđe sazreva krajem jula i početkom avgusta. Prinos grožđa varira 20.000–25.000 kg/ha. Srednje je otporna na pruozrokovače bolesti. Srednje je otporna na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -20 do -22°C.

Šira zrelog grožđa sadrži 16–18% šećera i 6–7 g/l ukupnih kiselina. Grožđe je neutralnog ukusa i prijatno za jelo. Dobro podnosi transport. Na čokotu može se duže čuvati u odnosu na druge veoma rane stone sorte.

 

Vinova loza - Beogradska rana