Nove sorte vinove loze
Smederevski muskat
Smederevski muskat
Stvorena je ukrštanjem sorti Muskat hamburg i Žilavka. Priznata je 1977. godine. Selekcionari su L. Avramov, M. Jovanović, Đ. Tadijanović,
R. Lović i A. Jurčević.
Čokot je bujan. List je veliki, okruglast, petodelan sa dubokim gornjim bočnim sinusima. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je veliki ili srednje veličine, razgranat, rastresit, valjkasto kupast, mase od 250 do 400 g. Bobica je velika, izdužena, urmastog oblika, pokožica je zelenkaste boje, posuta obilnim pepeljkom.
Sazreva početkom III epohe, pozna je sorta. Prinos grožđa varira 15.000–20.000 kg/ha. Srednje je otporna na prouzrokovače važnijih bolesti Ima dobru otpornost na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -22 do -24°C.
Šira zrelog grožđa sadrži 16–20% šećera i 6–7 g/l ukupnih kiselina. Grožđe veoma prijatno za jelo. Meso je rskavo sa veoma jakim muskatnim mirisom i ukusom.