Navigacija

Biserka rana

Biserka rana

Stvorena je ukrštanjem sorti Čapski biser i Muskat otonel. Priznata je 1972. godine. Selekcionari su L. Avramov, M. Jovanović i Đ. Tadijanović.

Čokot je srednje bujan. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je mali ili srednje veličine, cilindrično kupast, srednje zbijen, retko rastresit, mase 100–200 g. Bobica je mala ili srednje veličine, okrugla, žuto-zelene boje.

Grožđe sazreva istovremeno sa julskim muskatom. Prinos grožđa  varira 9.000–12.000 kg/ha. Na plamenjaču i pepelnicu je srednje otporna. Na sivu plesan je otporna. Srednje je otporna na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -18°C. Šira sadrži 16–18% šećera i 5–6 g/l ukupnih kiselina. Grožđe je veoma prijatnog blago muskatnog mirisa i ukusa. Grožđe dobro podnosi transport.

 

Vinova loza - Biserka rana