Navigacija

Antigona

Antigona

Stvorena je ukrštanjem sorti Muskat hamburg i Smederevka. Priznata je 1977. godine. Selekcionari su L. Avramov, M. Jovanović i A. Jurčević.

Čokot je bujan. List je veliki, okruglast, petodelan sa dubokim gornjim ili plitkim donjim bočnim sinusima, sa dugom ili veoma dugom lisnom drškom. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je srednje veličine ili veliki, valjkasto-kupast, mase od 250 do 400 g.  Bobica je velika, duguljasta, tamnoplave boje.

Grožđe sazreva u IV epohi, veoma pozna sorta. Prinos grožđa varira od 18.000 do 22.000 kg/ha. Na plamenjaču i pepelnicu je srednje otporna. Na sivu plesan je otporna. Ima dobru otpornost na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -18°C.

Šira zrelog grožđa sadrži 16–19% šećera i 6–7 g/l ukupnih kiselina. Meso bobica je rskavo, sa blagim muskatnim ukusom, prijatno za jelo.

 

Vinova loza - Antigona