Navigacija

Kladovska bela

Kladovska bela

Nastala je ukrštanjem sorti Prokupac crni × Burgundac crni. Priznata je 1979. godine. Selekcionari su L. Avramov, M. Jovanović, V. Radovanović, Đ. Tadijanović i V. Polak.

Čokot je bujan. List je srednje veličine, petodelan. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je srednje veličine, cilindrično konusnog oblika, mase 130–200 g. Bobica je srednje veličine, ovalnog oblika. Pokožica je zeleno-žute boje. Grožđe sazreva pozno, u III epohi.

Prinos grožđa varira od 12.000 do 18.000 kg/ha. Srednje je otporna na plamenjaču, pepelnicu i sivu plesan. Na niske zimske temperature ispoljava srednju otpornost. Okca izmrzavaju na -22 do -24°C.

Šira je bezbojna, neutralnog mirisa i ukusa. Osrednje nakuplja šećer, sadrži 18–22 % šećera i 8–10 g/l ukupnih kiselina.  Vino je zelenkastožute boje, osvežavajuće, harmonično. Svrstava se u grupu sorti za kvalitetna vina.

 

Vinova loza - Kladovska bela