Navigacija

Srbija

Srbija

Stvorena je slobodnim oplođenjem sorte Alfons Lavale. Priznata je 1999. godine. Selekcionari su L. Avramov, N. Gašić, M. Jovanović, M. Ružević, R. Rudaković i M. Puljiz.

Čokot je bujan. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je veliki ili veoma veliki. Masa grozda varira od 150 do 400 g Bobica je velika ili veoma velika, okruglastog oblika, tamnoplave boje, sa srednje izraženim pepeljkom.

Grožđe sazreva veoma rano, u trećoj dekadi jula. Prinos grožđa varira od 15.000 do 20.000 kg/ha. Na plamenjaču i pepelnicu je srednje otporna. Na sivu plesan je srednje osetljiva. Srednje do slabo je otporna na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -15 do -18 °C.

Šira sadrži 14–18% šećera i 5–6 g/l ukupnih kiselina. Meso je polurskavo, bezbojno, sa veoma prijatnim ukusom.

 

Vinova loza - Srbija