Navigacija

Radmilovački muskat

Radmilovački muskat

Stvorena je ukrštanjem sorti Kraljica vinograda i Muskat hamburg. Priznata je 1972. godine. Selekcionari su L. Avramov, G. Jelenković, M. Jovanović i Đ. Tadijanović.

Čokot je bujan. List je srednje veličine ili veliki, okruglast, retko klinast, petodelan sa veoma dugom lisnom drškom. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je srednje veličine ili veliki, kupast ili valjkasto kupast, rastresit, mase od 250 do 400 g. Bobica je velika, okruglasta, sa pokožicom žuto-zelene boje.

Grožđe sazreva 2–3 dana pre kraljice vinograda. Prinos grožđa varira od 18.000 do 22.000 kg/ha. Srednje je otporna na prouzrokovače bolesti i niske zimske temperature.

Šira zrelog grožđa sadrži 16–18% šećera i 5–7 g/l ukupnih kiselina. Grožđe je izrazito muskatnog ukusa, prijatno za jelo.

 

Vinova loza - Radmilovački muskat