Navigacija

Jagodinka

Jagodinka

Stvorena je ukrštanjem Burgundca crnog i Prokupca. Priznata je 1979. godine. Selekcionari su L. Avramov, M. Jovanović, V. Radovanović, Đ. Tadijanović i V. Polak.

Čokot je srednje bujan. List je srednje veličine, okruglast, petodelan. Cvet morfološki i funkcionalno hermafro-ditan. Grozd je mali ili srednje veličine, valjkasto kupastog oblika, srednje zbijen. Bobica je okrugla, srednje veličine, sa pokožicom tamno plave boje i posuta obilnim pepeljkom.

Grožđe sazreva u III epohi, pozna sorta. Prinos grožđa varira od 12.000 do 18.000 kg/ha. Srednje je otporna na plamenjaču, pepelnicu i sivu plesan. Dobre je otpornosti na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -20 do -24 °C. Šira sadrži 18–22% šećera i 7–8 g/l ukupnih kiselina.

 

Vinova loza - Jagodinka