Навигација

Јагодинка

Јагодинка

Створена је укрштањем Бургундца црног и Прокупца. Призната је 1979. године. Селекционари су Л. Аврамов, М. Јовановић, В. Радовановић, Ђ. Тадијановић и В. Полак.

Чокот је средње бујан. Лист је средње величине, округласт, петоделан. Цвет морфолошки и функционално хермафро-дитан. Грозд је мали или средње величине, ваљкасто купастог облика, средње збијен. Бобица је округла, средње величине, са покожицом тамно плаве боје и посута обилним пепељком.

Грожђе сазрева у III епохи, позна сорта. Принос грожђа варира од 12.000 до 18.000 kg/ha. Средње је отпорна на пламењачу, пепелницу и сиву плесан. Добре је отпорности на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -20 до -24 °C. Шира садржи 18–22% шећера и 7–8 g/l укупних киселина.

 

Винова лоза - Јагодинка