Навигација

Опузенска рана

Опузенска рана

Створена је укрштањем сорти Бувије и Мускат хамбург. Призната је 1977. године. Селекционари су Л. Аврамов и М. Јовановић.

Чокот је средње бујан. Развијен лист је средње величине или велики, округласт, петоделан, са дубоким горњим бочним синусима. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је средње величине, ваљкасто-купаст, масе од 150 до 200 g. Бобица је средње величине, издужена, са покожицом тамноцрвене боје.

Грожђе сазрева веома рано. Принос грожђа варира од 12.000 до 15.000 kg/ha. Средње је отпорна на проузроковаче болести. Средње је отпорна на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -20°C.

Садржај шећера у шири варира 16–18%, а садржај укупних киселина 6,5–7,5 g/l. Месо је тврдо и рскаво. Грожђе је сасвим дискретног мускатног укуса, пријатно за јело.

 

Винова лоза - Опузенска рана