Нове сорте винове лозе
Смедеревски мускат
Смедеревски мускат
Створена је укрштањем сорти Мускат хамбург и Жилавка. Призната је 1977. године. Селекционари су Л. Аврамов, М. Јовановић, Ђ. Тадијановић,
Р. Ловић и А. Јурчевић.
Чокот је бујан. Лист је велики, округласт, петоделан са дубоким горњим бочним синусима. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је велики или средње величине, разгранат, растресит, ваљкасто купаст, масе од 250 до 400 g. Бобица је велика, издужена, урмастог облика, покожица је зеленкасте боје, посута обилним пепељком.
Сазрева почетком III епохе, позна је сорта. Принос грожђа варира 15.000–20.000 kg/ha. Средње је отпорна на проузроковаче важнијих болести Има добру отпорност на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -22 до -24°C.
Шира зрелог грожђа садржи 16–20% шећера и 6–7 g/l укупних киселина. Грожђе веома пријатно за јело. Месо је рскаво са веома јаким мускатним мирисом и укусом.