Навигација

Повардарска позна

Повардарска позна

Створена је укрштањем сорти Мускат хамбург и Жилавка. Призната је 1977. године. Селекционари су Л. Аврамов, М. Јовановић и А. Јурчевић.

Чокот је бујан. Лист је средње величине, округласт, петоделан или троделан, са средње дубоким горњим бочним синусима. Лисна дршка је средње дужине. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је средње величине или велики, ваљкасто купаст, масе од 250 до 400 g. Бобица је велика, незнатно издужена, љубичасто-црвене боје.

Сазрева у IV епохи, веома позна сорта. Принос грожђа варира од 15.000 до 18.000 kg/ha. Средње је отпорна на проузроковаче важнијих болести. Има добру отпорност на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -18 до -20 °C.

Шира зрелог грожђа садржи 18–20% шећера и 7–9 g/l укупних киселина. Месо бобица је рскаво са дискретним мускатним укусом. Веома је пријатно за јело.

Винова лоза - Повардарска позна