Навигација

Демир капија

Демир капија

Синоними: београдски рани мускат. Створена је укрштањем сорти Мускат отонел и Краљица винограда. Призната је 1977. године. Селекционари су Л. Аврамов, М. Јовановић, Р. Ловић и Ђ. Тадијановић.

Чокот је бујан. Лист је средње величине, округласт или петоделан са дубоким затвореним синусима. Цвет је морфолошки и функционално хермафро-дитан. Грозд је средње величине или велики, цилиндрично конусан, масе од 100 до 200 g. Бобица је средње величине или велика, округла са покожицом жуто-зелене боје.

Грожђе сазрева крајем јула месеца. Принос грожђа варира од 10.000 до 15.000 kg/ha. Средње је отпорна на проузроковаче болести. Средње је отпорна на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -20°C.

Шира зрелог грожђа садржи 16–18,5% шећера и 6,5–7,5 g/l укупних киселина. Грожђе је мускатног укуса, веома пријатно за јело.

 

Винова лоза - Демир капија