Navigacija

Negotinski rubin

Negotinski rubin

Stvorena je ukrštanjem Muskat hamburg × Žilavka. Priznata je 1972. godine. Selekcionari su L. Avramov, A. Jurčević, D. Joković i M. Jovanović.

Čokot je bujan. List je srednje veličine ili veliki, sa dugom ili veoma dugom lisnom drškom, okruglast, petodelan sa dubokim gornjim bočnim sinusima. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafro-ditan .Grozd je srednje veličine ili veliki, valjkasto kupast, srednje zbijen, mase od 200 do 450 g. Bobica je velika, duguljasta sa pokožicom tamnocrvene boje.

Grožđe sazreva krajem III i početkom IV epohe, pozna je sorta.Prinos grožđa varira od 18.000 do 25.000 kg/ha. Srednje je otporna na plamenjaču i pepelnicu, a na sivu plesan je otporna. Ima dobru otpornost na niske zimske temperature.

Šira zrelog grožđa sadrži 18–20% šećera i 6–7 g/l ukupnih kiselina. Ukus grožđa je diskretno muskatan, za jelo vrlo prijatan.

 

Vinova loza - Negotinski rubin