Навигација

проф. др Александар Костић

Ванредни професор
Катедра за хемију и биохемију
441-3148lok.3148
Научна областХемија
Датум избора 24. јун 2021.

Предмети

О-ЗХ-20-ХЗВ - Хемија и загађивање вода
О-ТР-20-НСХ - Непожељне биоактивне супстанце хране
О-УБ-20-НСХ - Непожељне биоактивне супстанце хране
О-УЗ-20-ЗЗВ - Загађивачи земљишта и вода
О-УЗ-20-ХЕМИК - Хемија и микробиологија вода
О-ФМ-20-ОНЕХ - Општа и неорганска хемија
О-ФМ-20-ОРХЕ - Органска хемија
О-ХК-20-ХЕМ - Хемија
М-БИ-20-ХПП - Хемија производа природног порекла
М-ЗО-20-ХПП - Хемија производа природног порекла
М-ОП-20-ХПП - Хемија производа природног порекла
М-РА-20-ХПП - Хемија производа природног порекла
М-УЗ-20-ХПП - Хемија производа природног порекла
М-ХК-20-ХПП - Хемија производа природног порекла
М-ХХ-20-МР1 - Мастер рад - СИР
М-ХХ-20-ПРАХ - Провера аутентичности хране
C-ХХ-20-ХАВ - Хемијска анализа воде
Д-ВВ-20-ХМКВ - Хемијске методе у контроли квалитета биљних сировина
Д-ЗО-20-ХМКВ - Хемијске методе у контроли квалитета биљних сировина
Д-РА-20-ХМКВ - Хемијске методе у контроли квалитета биљних сировина
Д-ТХ-20-ТРБ - Хемијске и биохемијске трансформације производа биљног порекла
Д-УЗ-20-ХМКВ - Хемијске методе у контроли квалитета биљних сировина
Д-ФМ-20-ХМКВ - Хемијске методе у контроли квалитета биљних сировина
О-ВВ-14-ОНЕХ - Општа и неорганска хемија
О-МЛ-14-ЗАГ-13 - Загађивачи земљишта и вода
О-РА-14-ОНЕХ - Општа и неорганска хемија
О-ТР-14-НСХ - Непожељне биоактивне супстанце хране
О-ФМ-14-ОНЕХ - Општа и неорганска хемија
О-ХК-14-ОНЕХ - Општа и неорганска хемија
М-ХХ-14-ХББА - Хемијске и биохемијске трансформације производа биљног и анималног порекла
C-ХХ-14-ХАВ - Хемијска анализа воде

Библиографија

Радови у часописима са SCI листе

Phytochemical characterization and antioxidant potential of Allium ursinum L. cultivated on different soil types - a preliminary study

С. Горданић, Д. Радановић, С. Вуковић, С. Колашинац, С. Килибарда, Т. Марковић, Đ. Moravčević, А. Костић, Phytochemical characterization and antioxidant potential of Allium ursinum L. cultivated on different soil types - a preliminary study, Emirates Journal of Food and Agriculture, Vol. 34, No. 11, pp. 904 - 914, Oct, 2022

АуториСтефан Горданић, Драгоја Радановић, Сандра Вуковић, Стефан Колашинац, Софија Килибарда, Татјана Марковић, Ђорђе Моравчевић и Александар Костић
Година2022
DOI10.9755/ejfa.2022.v34.i11.2958
ЧасописEmirates Journal of Food and Agriculture
Волумен34
Број11
Страна од904
Страна до914

Polyphenol bioaccessibility and antioxidant properties of in vitro digested spray-dried thermally-treated skimmed goat milk enriched with pollen

A. Kostić, D. Milinčić, N. Stanisavljević, U. Gašić, S. Lević, M. Kojić, Ž. Tešić, V. Nedović, M. Barać, M. Pešić, Polyphenol bioaccessibility and antioxidant properties of in vitro digested spray-dried thermally-treated skimmed goat milk enriched with pollen, FOOD CHEMISTRY, Vol. 351, pp. 129310 - 129310, Jul, 2021

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Немања Станисављевић, Урош Гашић, Стева Левић, Милан Којић, Живослав Тешић, Виктор Недовић, Мирољуб Бараћ и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129310
ЧасописFOOD CHEMISTRY
Волумен351
Страна од129310
Страна до129310

Phenolic compounds and biopotential of grape pomace extracts from Prokupac red variety

D. Milinčić, N. Stanisavljević, A. Kostić, S. Soković Bajić, M. Kojić, U. Gašić, M. Barać, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Phenolic compounds and biopotential of grape pomace extracts from Prokupac red variety, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 138, pp. 110739 - 110739, Mar, 2021

АуториДанијел Милинчић, Немања Станисављевић, Александар Костић, Светлана Соковић Бајић, Милан Којић, Урош Гашић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110739
ЧасописFOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
Волумен138
Страна од110739
Страна до110739

Nutritional and techno-functional properties of monofloral bee-collected sunflower (Helianthus annuus L.) pollen

A. Kostić, D. Milinčić, B. Špirović Trifunović, S. Stanojević, S. Lević, N. Nedić, V. Nedović, Ž. Tešić, M. Pešić, Nutritional and techno-functional properties of monofloral bee-collected sunflower (Helianthus annuus L.) pollen, Emirates Journal of Food and Agriculture, Vol. 32, No. 11, pp. 768 - 777, Nov, 2020

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Бојана Шпировић Трифуновић, Слађана Станојевић, Стева Левић, Небојша Недић, Виктор Недовић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2020
DOIhttp://dx.doi.org/10.9755/ejfa.2020.v32.i11.2188
ЧасописEmirates Journal of Food and Agriculture
Волумен32
Број11
Страна од768
Страна до777

Balkans’ Asteraceae as a source of biologically active compounds for pharmaceutical and food industry-review

A. Kostić, P. Janaćković, S. Kolašinac, Z. Dajić - Stevanović, Balkans’ Asteraceae as a source of biologically active compounds for pharmaceutical and food industry-review, CHEMISTRY & BIODIVERSITY, Vol. 17, No. 6, pp. e2000097 - e2000097, Jun, 2020

АуториАлександар Костић, Пеђа Јанаћковић, Стефан Колашинац и Зора Дајић - Стевановић
Година2020
DOIhttp://dx.doi.org/10.1002/cbdv.202000097
ЧасописCHEMISTRY & BIODIVERSITY
Волумен17
Број6
Страна одe2000097
Страна доe2000097

Grape seed flour of different grape pomaces: Fatty acid profile, soluble sugar profile and nutritional value

D. Milinčić, A. Kostić, B. Špirović Trifunović, Ž. Tešić, T. Tosti, A. Dramićanin, M. Barać, M. Pešić, Grape seed flour of different grape pomaces: Fatty acid profile, soluble sugar profile and nutritional value, Journal of the Serbian Chemical Society, Vol. 85, No. 3, pp. 305 - 319, Jan, 2020

АуториДанијел Милинчић, Александар Костић, Бојана Шпировић Трифуновић, Живослав Тешић, Томислав Тости, Александра Драмићанин, Мирољуб Бараћ и Мирјана Пешић
Година2020
DOIhttp://dx.doi.org/10.2298/JSC190713117M
ЧасописJournal of the Serbian Chemical Society
Волумен85
Број3
Страна од305
Страна до319

The effect of in vitro digestion on antioxidant properties of water-soluble and insoluble protein fractions of traditional Serbian white- brined cheeses

Tanja Vučić, Danijel Milinčić, Slađana Žilić, Ivana Ignjatović-Sredović, Zlatan Sarić, Olivera Ećim-Đurić, Aleksandar Kostić, Miroljub Barać, The effect of in vitro digestion on antioxidant properties of water-soluble and insoluble protein fractions of traditional Serbian white- brined cheeses, MLJEKARSTVO, Vol. 70, pp. 253 - 265, 2020

АуториТања Вучић, Данијел Милинчић, Слађана Жилић, Ивана Средовић Игњатовић, Златан Сарић, Оливера Ећим - Ђурић, Александар Костић и Мирољуб Бараћ
Година2020
DOIhttps://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0403
ЧасописMLJEKARSTVO
Волумен70
Страна од253
Страна до265

In vitro assessment of pesticide residues bioaccessibility in conventionally grown blueberries as affected by complex food matrix

D. Milinčić, U. Vojinović, А. Костић, М. Пешић, B. Špirović, Д. Бркић, M. Stević, M. Kojić, N. Stanisavljević, In vitro assessment of pesticide residues bioaccessibility in conventionally grown blueberries as affected by complex food matrix, CHEMOSPHERE, Vol. 252, pp. 1 - 12, 2020

АуториDanijel Milinčić, Uroš Vojinović, Александар Костић, Мирјана Пешић, Bojana Špirović, Драгица Бркић, Милан Стевић, Milan Kojić и Nemanja Stanisavljević
Година2020
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2020.126568
ЧасописCHEMOSPHERE
Волумен252
Страна од1
Страна до12

Polyphenolic profiles, antioxidant, and in vitro anticancer activities of the seeds of Puno and Titicaca quinoa cultivars

R. Stikić, D. Milinčić, A. Kostić, Z Jovanović, U. Gašić, Ž. Tešić, N. Djordjević, S. Savić, B. Czekus, M. Pešić, Polyphenolic profiles, antioxidant, and in vitro anticancer activities of the seeds of Puno and Titicaca quinoa cultivars, CEREAL CHEMISTRY, Vol. 97, pp. 626 - 633, 2020

АуториRadmila Stikić, Danijel Milinčić, Александар Костић, Зорица Јовановић, Uroš Gašić, Živoslav Tešić, Nataša Djordjević, Sladjana Savić, Boriz Czekus и Мирјана Пешић
Година2020
DOI10.1002/cche.10278
ЧасописCEREAL CHEMISTRY
Волумен97
Страна од626
Страна до633

The fatty acid and triacylglycerol profiles of conventionally and organically produced grains of maize, spelt and buckwheat

J. Golijan, D. Milinčić, R. Petronijević, M. Pešić, M. Barać, M. Sečanski, S. Lekić, A. Kostić, The fatty acid and triacylglycerol profiles of conventionally and organically produced grains of maize, spelt and buckwheat, JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, Vol. 90, pp. 102845 - 102845, Sep, 2019

АуториЈелена Голијан, Данијел Милинчић, Радивој Петронијевић, Мирјана Пешић, Мирољуб Бараћ, Миле Сечански, Славољуб Лекић и Александар Костић
Година2019
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.jcs.2019.102845
ЧасописJOURNAL OF CEREAL SCIENCE
Волумен90
Страна од102845
Страна до102845

Phytochemical analysis and total antioxidant capacity of rhizome, above-ground vegetative parts and flower of three Iris species

A. Kostić, U. Gašić, M. Pešić, S. Stanojević, M. Barać, M. Mačukanović - Jocić, S. Avramov, Ž. Tešić, Phytochemical analysis and total antioxidant capacity of rhizome, above-ground vegetative parts and flower of three Iris species, CHEMISTRY & BIODIVERSITY, Vol. 16, No. 3, pp. e1800565 - e1800565, Mar, 2019

АуториАлександар Костић, Урош Гашић, Мирјана Пешић, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Марина Мачукановић - Јоцић, Стеван Аврамов и Живослав Тешић
Година2019
DOIhttp://dx.doi.org/10.1002/cbdv.201800565
ЧасописCHEMISTRY & BIODIVERSITY
Волумен16
Број3
Страна одe1800565
Страна доe1800565

The influence of milk type on proteolysis and antioxidant capacity of white-brined cheese manufactured from high-heat-treated milk pretreated with chymosin

Miroljub Barac, Mirjana Pesic, Sladjana Zilic, Milenko Smiljanic, Ivana Sredovic Ignjatovic, Tanja Vucic, Аleksandar Kostic, Danijel Milincic, The influence of milk type on proteolysis and antioxidant capacity of white-brined cheese manufactured from high-heat-treated milk pretreated with chymosin, Foods, Vol. 8, pp. 128 - /, 2019

АуториМирољуб Бараћ, Мирјана Пешић, Слађана Жилић, Миленко Смиљанић, Ивана Средовић Игњатовић, Тања Вучић, Александар Костић и Данијел Милинчић
Година2019
DOIhttps://doi.org/10.3390/foods8040128
ЧасописFoods
Волумен8
Страна од128
Страна до/

The Effect of In Vitro Digestion on Antioxidant, ACE-Inhibitory and Antimicrobial Potentials of Traditional Serbian White-Brined Cheeses

Miroljub Barac, Тanja Vucic, Sladjana Zilic, Мirjana Pesic, Мarina Sokovic, Јovana Petrovic, Аleksandar Kostic, Ivana Sredovic Ignjatovic, Danijel Milincic, The Effect of In Vitro Digestion on Antioxidant, ACE-Inhibitory and Antimicrobial Potentials of Traditional Serbian White-Brined Cheeses, Foods, Vol. 8, No. 3, pp. 94 - /, 2019

АуториМирољуб Бараћ, Тања Вучић, Слађана Жилић, Мирјана Пешић, Марина Соковић, Јована Петровић, Александар Костић, Ивана Средовић Игњатовић и Данијел Милинчић
Година2019
ЧасописFoods
Волумен8
Број3
Страна од94
Страна до/

Polyphenolic profile and antioxidant properties of bee-collected pollen from sunflower (Helianthus annuus L.) plant

A. Kostić, D. Milinčić, U. Gašić, N. Nedić, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Polyphenolic profile and antioxidant properties of bee-collected pollen from sunflower (Helianthus annuus L.) plant, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 112, pp. 108244 - 108244, Jun, 2019

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Урош Гашић, Небојша Недић, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2019
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.06.011
ЧасописFOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
Волумен112
Страна од108244
Страна до108244

Bioaccumulation process and health risk assessment of toxic elements in tomato fruit grown under Zn nutrition treatment

S. Kolašinac, P. Bosnić, S. Lekić, J. Golijan, T. Petrović, G. Todorović, A. Kostić, Bioaccumulation process and health risk assessment of toxic elements in tomato fruit grown under Zn nutrition treatment, ENVIRONMENTAL MONITORING AND ASSESSMENT, Vol. 190, No. 9, pp. 508 - 508, Aug, 2018

АуториСтефан Колашинац, Предраг Боснић, Славољуб Лекић, Јелена Голијан, Тања Петровић, Горан Тодоровић и Александар Костић
Година2018
DOIhttp://dx.doi.org/10.1007/s10661-018-6886-x
ЧасописENVIRONMENTAL MONITORING AND ASSESSMENT
Волумен190
Број9
Страна од508
Страна до508

Preliminary investigation of mineral content of pollen collected from different Serbian maize hybrids – is there any potential nutritional value?

A. Kostić, L. Kaluđerović, B. Dojčinović, M. Barać, V. Babić, M. Mačukanović - Jocić, Preliminary investigation of mineral content of pollen collected from different Serbian maize hybrids – is there any potential nutritional value?, JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE, Vol. 97, No. 9, pp. 2803 - 2809, Sep, 2017

АуториАлександар Костић, Лазар Калуђеровић, Биљана Дојчиновић, Мирољуб Бараћ, Војка Бабић и Марина Мачукановић - Јоцић
Година2017
DOIhttp://dx.doi.org/10.1002/jsfa.8108
ЧасописJOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Волумен97
Број9
Страна од2803
Страна до2809

Mold / aflatoxin contamination of honey bee collected pollen from different Serbian regions

A. Kostić, T. Petrović, V. Krnjaja, N. Nedić, Ž. Tešić, D. Milojković-Opsenica, M. Barać, S. Stanojević, M. Pešić, Mold / aflatoxin contamination of honey bee collected pollen from different Serbian regions, JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, Vol. 56, No. 1, pp. 13 - 20, Jan, 2017

АуториАлександар Костић, Тања Петровић, Весна Крњаја, Небојша Недић, Живослав Тешић, Душанка Милојковић-Опсеница, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић и Мирјана Пешић
Година2017
DOIhttp://dx.doi.org/10.1080/00218839.2016.1259897
ЧасописJOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH
Волумен56
Број1
Страна од13
Страна до20

Fatty acid’s profile of Serbian bee-collected pollen – chemotaxonomic and nutritional approach

A. Kostić, M. Pešić, D. Trbović, R. Petronijević, A. Dramićanin, D. Milojković-Opsenica, Ž. Tešić, Fatty acid’s profile of Serbian bee-collected pollen – chemotaxonomic and nutritional approach, JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, Vol. 56, No. 5, pp. 533 - 542, May, 2017

АуториАлександар Костић, Мирјана Пешић, Дејана Трбовић, Радивој Петронијевић, Александра Драмићанин, Душанка Милојковић-Опсеница и Живослав Тешић
Година2017
DOIhttp://dx.doi.org/10.1080/00218839.2017.1356206
ЧасописJOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH
Волумен56
Број5
Страна од533
Страна до542

Content and weekly intake of essential and toxic elements in Serbian vegetables

J. Popović-Đorđević, N. Bokan, A. Dramićanin, I. Brčeski, A. Kostić, Content and weekly intake of essential and toxic elements in Serbian vegetables, JOURNAL OF ENVIRONMENTAL PROTECTION AND ECOLOGY, Vol. 18, No. 3, pp. 889 - 898, Mar, 2017

АуториЈелена Поповић-Ђорђевић, Никола Бокан, Александра Драмићанин, Илија Брчески и Александар Костић
Година2017
ЧасописJOURNAL OF ENVIRONMENTAL PROTECTION AND ECOLOGY
Волумен18
Број3
Страна од889
Страна до898

Physicochemical properties and techno-functional properties of bee pollen collected in Serbia

A. Kostić, M. Barać, S. Stanojević, D. Milojković-Opsenica, Ž. Tešić, B. Šikoparija, P. Radišić, M. Prentović, M. Pešić, Physicochemical properties and techno-functional properties of bee pollen collected in Serbia, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 62, No. 1, pp. 301 - 309, Jan, 2015

АуториАлександар Костић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Душанка Милојковић-Опсеница, Живослав Тешић, Бранко Шикопарија, Предраг Радишић, Марија Прентовић и Мирјана Пешић
Година2015
DOIhttp://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.01.031
ЧасописFOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
Волумен62
Број1
Страна од301
Страна до309

The influence of addition of polyacrylic hydrogel on protein, minerals and trace elements content in milk protein solutions

A. Kostić, M. Pešić, M. Barać, S. Stanojević, Č. Lačnjevac, O. Maćej, M. Stojanović, The influence of addition of polyacrylic hydrogel on protein, minerals and trace elements content in milk protein solutions, FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY, Vol. 52, No. 1, pp. 128 - 134, 2014

АуториАлександар Костић, Мирјана Пешић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Часлав Лачњевац, Огњен Маћеј и Мирјана Стојановић
Година2014
ЧасописFOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
Волумен52
Број1
Страна од128
Страна до134

The effects of the pH values of swelling medium on the kinetics of PAA hydrogel swelling

J. Jovanović, B. Adnađević, A. Kostić, The effects of the pH values of swelling medium on the kinetics of PAA hydrogel swelling, JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE, Vol. 116, No. 2, pp. 1036 - 1043, 2010

АуториЈелена Јовановић, Боривој Аднађевић и Александар Костић
Година2010
DOIhttp://dx.doi.org/10.1002/app.31501
ЧасописJOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Волумен116
Број2
Страна од1036
Страна до1043

Kinetics of Cu2+ binding to the poly(acrylic acid) hydrogel

A. Kostić, J. Jovanović, B. Adnađević, A. Popović, Kinetics of Cu2+ binding to the poly(acrylic acid) hydrogel, RUSSIAN JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY, Vol. 81, No. 9, pp. 1374 - 1379, 2007

АуториАлександар Костић, Јелена Јовановић, Боривој Аднађевић и Александар Поповић
Година2007
DOIhttp://dx.doi.org/10.1134/S0036024407090051
ЧасописRUSSIAN JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY
Волумен81
Број9
Страна од1374
Страна до1379

Comparison of the swelling kinetics of a partially neutralized poly(acrylic acid) hydrogel in distilled water

A. Kostić, J. Jovanović, B. Adnađević, A. Popović, Comparison of the swelling kinetics of a partially neutralized poly(acrylic acid) hydrogel in distilled water, Journal of the Serbian Chemical Society, Vol. 72, No. 11, pp. 1139 - 1153, 2007

АуториАлександар Костић, Јелена Јовановић, Боривој Аднађевић и Александар Поповић
Година2007
DOIhttp://dx.doi.org/10.2298/JSC0711139K
ЧасописJournal of the Serbian Chemical Society
Волумен72
Број11
Страна од1139
Страна до1153

Радови у часописима ван SCI листе

Elemental Profile, General Phytochemical Composition and Bioaccumulation Abilities of Selected Allium Species Biofortified with Selenium under Open Field Conditions

S. Vuković, Đ. Moravčević, J. Gvozdanović Varga, B. Dojčinović, А. Вујошевић, И. Пећинар, S. Kilibarda, А. Костић, Elemental Profile, General Phytochemical Composition and Bioaccumulation Abilities of Selected Allium Species Biofortified with Selenium under Open Field Conditions, Plants, Vol. 12, No. 2, pp. 1 - 19, Jan, 2023

АуториСандра Вуковић, Ђорђе Моравчевић, Јелица Гвоздановић Варга, Биљана Дојчиновић, Ана Вујошевић, Илинка Пећинар, Софија Килибарда и Александар Костић
Година2023
DOIhttps://doi.org/10.3390/plants12020349
ЧасописPlants
Волумен12
Број2
Страна од1
Страна до19

A detailed survey of agroecological status of Allium ursinum across the Republic of Serbia: Mineral composition and bioaccumulation potential

S. Gordanić, A. Kostić, Đ. Krstić, S. Vuković, S. Kilibarda, T. Marković, Đ. Moravčević, A detailed survey of agroecological status of Allium ursinum across the Republic of Serbia: Mineral composition and bioaccumulation potential, Heliyon, Vol. 9, No. 11, pp. 1 - 16, Nov, 2023

АуториStefan Gordanić, Александар Костић, Đurđa Krstić, Sandra Vuković, Sofija Kilibarda, Tatjana Marković и Ђорђе Моравчевић
Година2023
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e22134
ЧасописHeliyon
Волумен9
Број11
Страна од1
Страна до16

Spatial distribution of major and trace elements in artificial lakes in Serbia: health risk indices and suitability of water for drinking and irrigation purposes

G. Marković, А. Костић, Л. Калуђеровић, R. Maletić, Н. Пантелић, Ј. Поповић-Ђорђевић, J. Šrtbački, J. Cakić, B. Dojčinović, A. Giuffre, Spatial distribution of major and trace elements in artificial lakes in Serbia: health risk indices and suitability of water for drinking and irrigation purposes, ENVIRONMENTAL MONITORING AND ASSESSMENT, pp. 1237 - 1260, Sep, 2023

АуториGoran Marković, Александар Костић, Лазар Калуђеровић, Радојка Малетић, Небојша Пантелић, Јелена Поповић-Ђорђевић, Jana Šrtbački, Jovan Cakić, Biljana Dojčinović и Angelo Maria Giuffre
Година2023
DOIhttps:// doi.org/ 10.1007/s10661- 023- 11740-6.
ЧасописENVIRONMENTAL MONITORING AND ASSESSMENT
Страна од1237
Страна до1260

Micro/trace/toxic elements and insecticide residues level in monofloral bee-collected sunflower pollen- health risk assessment

A. Kostić, B. Dojčinović, B. Špirović Trifunović, D. Milinčić, N. Nedić, S. Stanojević, M. Pešić, Micro/trace/toxic elements and insecticide residues level in monofloral bee-collected sunflower pollen- health risk assessment, JOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND HEALTH: PART B, PESTICIDES, FOOD CONTAMINANTS, AND AGRICULTURAL WASTES, Vol. 57, No. 7, pp. 568 - 575, May, 2022

АуториАлександар Костић, Биљана Дојчиновић, Бојана Шпировић Трифуновић, Данијел Милинчић, Небојша Недић, Слађана Станојевић и Мирјана Пешић
Година2022
DOIhttps://doi.org/10.1080/03601234.2022.2079348
ЧасописJOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND HEALTH: PART B, PESTICIDES, FOOD CONTAMINANTS, AND AGRICULTURAL WASTES
Волумен57
Број7
Страна од568
Страна до575

Health benefits and applications of goji berries in functional food products development: a review

B. Vidović, D. Milinčić, M. Marčetić, J. Đuriš, T. Ilić, A. Kostić, M. Pešić, Health benefits and applications of goji berries in functional food products development: a review, Antioxidants , Vol. 11, No. 2, pp. 248 - 248, Feb, 2022

АуториБојана Видовић, Данијел Милинчић, Мирјана Марчетић, Јелена Ђуриш, Тијана Илић, Александар Костић и Мирјана Пешић
Година2022
DOIhttps://doi.org/10.3390/antiox11020248
ЧасописAntioxidants
Волумен11
Број2
Страна од248
Страна до248

Hieracium waldsteinii (Asteraceae) and Onosma stellulata (Boraginaceae) as a source of antioxidant and antimicrobial agents

A. Kostić, M. Mačukanović - Jocić, D. Milinčić, J. Petrović, U. Gašić, N. Gligorijević, S. Jarić, M. Soković, Ž. Tešić, M. Pešić, Hieracium waldsteinii (Asteraceae) and Onosma stellulata (Boraginaceae) as a source of antioxidant and antimicrobial agents, CHEMISTRY & BIODIVERSITY, Vol. 19, No. 4, pp. e202200069 - e202200069, Apr, 2022

АуториАлександар Костић, Марина Мачукановић - Јоцић, Данијел Милинчић, Јована Петровић, Урош Гашић, Невенка Глигоријевић, Снежана Јарић, Марина Соковић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2022
DOIhttp://dx.doi.org/10.1002/cbdv.202200069
ЧасописCHEMISTRY & BIODIVERSITY
Волумен19
Број4
Страна одe202200069
Страна доe202200069

Raman spectroscopy as a useful tool in nutritional determination and distinction of Allium species

S. Vuković, Ђ. Моравчевић, J. Gvozdanović-Varga, А. Костић, А. Вујошевић, S. Kilibarda, I. Pećinar, Raman spectroscopy as a useful tool in nutritional determination and distinction of Allium species, Biology and life science forum, pp. 1 - 6, 2022

АуториSandra Vuković, Ђорђе Моравчевић, Jelica Gvozdanović-Varga, Александар Костић, Ана Вујошевић, Sofija Kilibarda и Илинка Пећинар
Година2022
ЧасописBiology and life science forum
Страна од1
Страна до6

Bioaccessibility of phenolic compounds and antioxidant properties of goat-milk powder fortified with grape-pomace-seed extract after In Vitro gastrointestinal digestion

D. Milinčić, N. Stanisavljević, A. Kostić, U. Gašić, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Bioaccessibility of phenolic compounds and antioxidant properties of goat-milk powder fortified with grape-pomace-seed extract after In Vitro gastrointestinal digestion, Antioxidants , Vol. 11, No. 11, pp. 2164 - 2164, Nov, 2022

АуториДанијел Милинчић, Немања Станисављевић, Александар Костић, Урош Гашић, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2022
DOIhttps://doi.org/10.3390/antiox11112164
ЧасописAntioxidants
Волумен11
Број11
Страна од2164
Страна до2164

Phenolic and free amino acid profiles of bee bread and bee pollen with the same botanical origin - similarities and differences

N. Ecem Bayram, Y. Can Gerçek, S. Çelik, M. Nazli, A. Kostić, A. Dramićanin, А. Özkök, Phenolic and free amino acid profiles of bee bread and bee pollen with the same botanical origin - similarities and differences, Arabian Journal of Chemistry, Vol. 14, No. 3, pp. 103004 - 103004, Jan, 2021

АуториNesrin Ecem Bayram, Yusuf Can Gerçek, Saffet Çelik, Mayda Nazli, Александар Костић, Александра Драмићанин и Асли Özkök
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.arabjc.2021.103004
ЧасописArabian Journal of Chemistry
Волумен14
Број3
Страна од103004
Страна до103004

Phytochemical profile and antioxidant properties of bee-collected artichoke (Cynara scolymus) pollen

A. Kostić, D. Milinčić, N. Nedić, U. Gašić, B. Špirović Trifunović, D. Vojt, Ž. Tešić, M. Pešić, Phytochemical profile and antioxidant properties of bee-collected artichoke (Cynara scolymus) pollen, Antioxidants , Vol. 10, No. 7, pp. 1091 - 1091, Jul, 2021

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Небојша Недић, Урош Гашић, Бојана Шпировић Трифуновић, Денис Војт, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.3390/antiox10071091
ЧасописAntioxidants
Волумен10
Број7
Страна од1091
Страна до1091

Skimmed goat milk powder enriched with grape pomace seed extract: Phenolics and protein characterization and antioxidant properties

D. Milinčić, A. Kostić, U. Gašić, S. Lević, S. Stanojević, M. Barać, Ž. Tešić, V. Nedović, M. Pešić, Skimmed goat milk powder enriched with grape pomace seed extract: Phenolics and protein characterization and antioxidant properties, Biomolecules, Vol. 11, No. 7, pp. 965 - 965, Jul, 2021

АуториДанијел Милинчић, Александар Костић, Урош Гашић, Стева Левић, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Живослав Тешић, Виктор Недовић и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.3390/biom11070965
ЧасописBiomolecules
Волумен11
Број7
Страна од965
Страна до965

Carotenoids- New applications of „old“ pigments

S. Kolašinac, Z. Dajić - Stevanović, S. Kilibarda, A. Kostić, Carotenoids- New applications of „old“ pigments, PHYTON-INTERNATIONAL JOURNAL OF EXPERIMENTAL BOTANY, Vol. 90, No. 4, pp. 1041 - 1062, Feb, 2021

АуториСтефан Колашинац, Зора Дајић - Стевановић, Софија Килибарда и Александар Костић
Година2021
DOIhttp://dx.doi.org/10.32604/phyton.2021.015996
ЧасописPHYTON-INTERNATIONAL JOURNAL OF EXPERIMENTAL BOTANY
Волумен90
Број4
Страна од1041
Страна до1062

Phenolic Compounds and Antioxidant Properties of Field-Grown and In Vitro Leaves, and Calluses in Blackberry and Blueberry

T. Kolarević, D. Milinčić, T. Vujović, U. Gašić, LJ. Prokić, A. Kostić, R. Cerovic, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Phenolic Compounds and Antioxidant Properties of Field-Grown and In Vitro Leaves, and Calluses in Blackberry and Blueberry, Horticulturae, Vol. 7, No. 11, pp. 1 - 17, 2021

АуториTijana Kolarević, Danijel Milinčić, Tatjana Vujović, Uroš Gašić, Љиљана Прокић, Александар Костић, Radosav Cerovic, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.3390/horticulturae7110420
ЧасописHorticulturae
Волумен7
Број11
Страна од1
Страна до17

The application of pollen as functional food and feed ingredient - the present and perspectives

A. Kostić, D. Milinčić, M. Barać, M. Shariati, Ž. Tešić, M. Pešić, The application of pollen as functional food and feed ingredient - the present and perspectives, Biomolecules, Vol. 10, No. 1, pp. 84 - 84, Jan, 2020

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Мирољуб Бараћ, Мухамед Схариати, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2020
DOIhttps://doi.org/10.3390/biom10010084
ЧасописBiomolecules
Волумен10
Број1
Страна од84
Страна до84

Mycotoxins and mycotoxin producing fungi in pollen: Review.

A. Kostić, D. Milinčić, T. Petrović, V. Krnjaja, S. Stanojević, M. Barać, Ž. Tešić, M. Pešić, Mycotoxins and mycotoxin producing fungi in pollen: Review., Toxins, Vol. 11, No. 2, pp. 64 - 64, 2019

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Тања Петровић, Весна Крњаја, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2019
DOIhttps://doi.org/10.3390/toxins11020064
ЧасописToxins
Волумен11
Број2
Страна од64
Страна до64

Physicochemical properties of waters in Soutern Banat (Serbia): Potential leaching of some trace elements from ground and human health risk

A. Kostić, N. Pantelić, L. Kaluđerović, J. Jonaš, B. Dojčinović, J. Popović-Đorđević, Physicochemical properties of waters in Soutern Banat (Serbia): Potential leaching of some trace elements from ground and human health risk, Exposure & Health, Vol. 8, No. 2, pp. 227 - 238, Feb, 2016

АуториАлександар Костић, Небојша Пантелић, Лазар Калуђеровић, Јармила Јонаш, Биљана Дојчиновић и Јелена Поповић-Ђорђевић
Година2016
DOIhttp://dx.doi.org/10.1007/s12403-016-0197-7
ЧасописExposure & Health
Волумен8
Број2
Страна од227
Страна до238