Навигација

проф. др Мирољуб Бараћ

Редовни професор
Катедра за хемију и биохемију
441-3268
Научна областБиохемија
Датум избора 16. мај 2012.

Предмети

О-ВВ-20-ОБИО - Основи биохемије
О-РА-20-ОБИО - Основи биохемије
О-ТА-20-БИО - Биохемија
О-ТР-20-БИО - Биохемија
О-ТР-20-НСХ - Непожељне биоактивне супстанце хране
О-ТР-20-ТПС - Технологија прераде соје
О-УБ-20-БИО - Биохемија
О-УБ-20-НСХ - Непожељне биоактивне супстанце хране
О-ФМ-20-ОБИО - Основи биохемије
О-ХК-20-ОБИО - Основи биохемије
М-ХХ-20-БТП - Биохемијске трансформације протеина током производње
М-ХХ-20-БХИ - Биохемија хране и исхране
М-ХХ-20-ТФС - Технолошка функционална својства протеина, угљених хидрата и липида
C-ХХ-20-ВКБХ - Виши курс биохемије хране
C-ХХ-20-ЕМОД - Ензимске модификације у прехрамбеној технологији
C-ХХ-20-ППБ - Протеини и протеински производи биљног порекла
Д-ТХ-20-ИМА - Инструменталне методе анализе
Д-ТХ-20-ПТБ - Одабрана поглавља из прехрамбено-технолошке биохемије
Д-ТХ-20-ТРА - Хемијске и биохемијске трансформације производа анималног порекла
О-ВВ-14-БИО-12 - Основи биохемије
О-ЗО-14-БИО-13 - Основи биохемије
О-КВ-14-БИО-13 - Биохемија
О-КВ-14-БИОХ-13 - Биохемија хране
О-МХ-14-БИО - Биохемија
О-МХ-14-БИОХ - Биохемија хране
О-РА-14-БИО-13 - Основи биохемије
О-ТА-14-БИО-13 - Биохемија
О-ТА-14-БИОХ-13 - Биохемија хране
О-ТР-14-БИО-13 - Биохемија
О-ТР-14-БИОХ-13 - Биохемија хране
О-ТР-14-НСХ - Непожељне биоактивне супстанце хране
О-ТР-14-ТПС - Технологија прераде соје
О-УБ-14-БИО-13 - Биохемија
О-УБ-14-БИОХ-12 - Биохемија хране
О-ФМ-14-БИО-13 - Основи биохемије
О-ХК-14-БИО-13 - Основи биохемије
М-ХХ-14-БТП - Биохемијске трансформације протеина током производње хране
М-ХХ-14-БХИ - Биохемија хране и исхране
М-ХХ-14-ТФС - Технолошка функционална својства протеина, угљених хидрата и липида
C-ХХ-14-ЕМОД - Ензимске модификације у прехрамбеној технологији
C-ХХ-14-ППБ - Протеини и протеински производи биљног порекла
Д-ТХ-14-ИМА-13 - Инструменталне методе анализа
Д-ТХ-14-ПТБ-13 - Одабрана поглавља из прехрамбено-технолошке биохемије
Д-ТХ-14-ТРА-13 - Хемијске и биохемијске трансформације производа анималног порекла

Библиографија

Радови у часописима са SCI листе

Polyphenol bioaccessibility and antioxidant properties of in vitro digested spray-dried thermally-treated skimmed goat milk enriched with pollen

A. Kostić, D. Milinčić, N. Stanisavljević, U. Gašić, S. Lević, M. Kojić, Ž. Tešić, V. Nedović, M. Barać, M. Pešić, Polyphenol bioaccessibility and antioxidant properties of in vitro digested spray-dried thermally-treated skimmed goat milk enriched with pollen, FOOD CHEMISTRY, Vol. 351, pp. 129310 - 129310, Jul, 2021

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Немања Станисављевић, Урош Гашић, Стева Левић, Милан Којић, Живослав Тешић, Виктор Недовић, Мирољуб Бараћ и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129310
ЧасописFOOD CHEMISTRY
Волумен351
Страна од129310
Страна до129310

Effect of Ripening in Brine and in a Vacuum on Protein, Fatty Acid, Mineral Profiles and Antioxidant Potential of Reduced-Fat White Cheese

Miroljub Barać, Zlatan Sarić, Tanja Vučić, Ivana Sredović Ignjatović, Danijel Milinčić, Bojana Špirović Trifunović, Milenko Smiljanić, Effect of Ripening in Brine and in a Vacuum on Protein, Fatty Acid, Mineral Profiles and Antioxidant Potential of Reduced-Fat White Cheese, FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY, Vol. 59, pp. 44 - 55, 2021

АуториМирољуб Бараћ, Златан Сарић, Тања Вучић, Ивана Средовић Игњатовић, Данијел Милинчић, Бојана Шпировић Трифуновић и Миленко Смиљанић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.17113/ftb.59.01.21.6891
ЧасописFOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
Волумен59
Страна од44
Страна до55

Phenolic compounds and biopotential of grape pomace extracts from Prokupac red variety

D. Milinčić, N. Stanisavljević, A. Kostić, S. Soković Bajić, M. Kojić, U. Gašić, M. Barać, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Phenolic compounds and biopotential of grape pomace extracts from Prokupac red variety, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 138, pp. 110739 - 110739, Mar, 2021

АуториДанијел Милинчић, Немања Станисављевић, Александар Костић, Светлана Соковић Бајић, Милан Којић, Урош Гашић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110739
ЧасописFOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
Волумен138
Страна од110739
Страна до110739

Grape seed flour of different grape pomaces: Fatty acid profile, soluble sugar profile and nutritional value

D. Milinčić, A. Kostić, B. Špirović Trifunović, Ž. Tešić, T. Tosti, A. Dramićanin, M. Barać, M. Pešić, Grape seed flour of different grape pomaces: Fatty acid profile, soluble sugar profile and nutritional value, Journal of the Serbian Chemical Society, Vol. 85, No. 3, pp. 305 - 319, Jan, 2020

АуториДанијел Милинчић, Александар Костић, Бојана Шпировић Трифуновић, Живослав Тешић, Томислав Тости, Александра Драмићанин, Мирољуб Бараћ и Мирјана Пешић
Година2020
DOIhttp://dx.doi.org/10.2298/JSC190713117M
ЧасописJournal of the Serbian Chemical Society
Волумен85
Број3
Страна од305
Страна до319

The effect of in vitro digestion on antioxidant properties of water-soluble and insoluble protein fractions of traditional Serbian white- brined cheeses

Tanja Vučić, Danijel Milinčić, Slađana Žilić, Ivana Ignjatović-Sredović, Zlatan Sarić, Olivera Ećim-Đurić, Aleksandar Kostić, Miroljub Barać, The effect of in vitro digestion on antioxidant properties of water-soluble and insoluble protein fractions of traditional Serbian white- brined cheeses, MLJEKARSTVO, Vol. 70, pp. 253 - 265, 2020

АуториТања Вучић, Данијел Милинчић, Слађана Жилић, Ивана Средовић Игњатовић, Златан Сарић, Оливера Ећим - Ђурић, Александар Костић и Мирољуб Бараћ
Година2020
DOIhttps://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0403
ЧасописMLJEKARSTVO
Волумен70
Страна од253
Страна до265

The influence of milk type on proteolysis and antioxidant capacity of white-brined cheese manufactured from high-heat-treated milk pretreated with chymosin

Miroljub Barac, Mirjana Pesic, Sladjana Zilic, Milenko Smiljanic, Ivana Sredovic Ignjatovic, Tanja Vucic, Аleksandar Kostic, Danijel Milincic, The influence of milk type on proteolysis and antioxidant capacity of white-brined cheese manufactured from high-heat-treated milk pretreated with chymosin, Foods, Vol. 8, pp. 128 - /, 2019

АуториМирољуб Бараћ, Мирјана Пешић, Слађана Жилић, Миленко Смиљанић, Ивана Средовић Игњатовић, Тања Вучић, Александар Костић и Данијел Милинчић
Година2019
DOIhttps://doi.org/10.3390/foods8040128
ЧасописFoods
Волумен8
Страна од128
Страна до/

Phytochemical analysis and total antioxidant capacity of rhizome, above-ground vegetative parts and flower of three Iris species

A. Kostić, U. Gašić, M. Pešić, S. Stanojević, M. Barać, M. Mačukanović - Jocić, S. Avramov, Ž. Tešić, Phytochemical analysis and total antioxidant capacity of rhizome, above-ground vegetative parts and flower of three Iris species, CHEMISTRY & BIODIVERSITY, Vol. 16, No. 3, pp. e1800565 - e1800565, Mar, 2019

АуториАлександар Костић, Урош Гашић, Мирјана Пешић, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Марина Мачукановић - Јоцић, Стеван Аврамов и Живослав Тешић
Година2019
DOIhttp://dx.doi.org/10.1002/cbdv.201800565
ЧасописCHEMISTRY & BIODIVERSITY
Волумен16
Број3
Страна одe1800565
Страна доe1800565

The Effect of In Vitro Digestion on Antioxidant, ACE-Inhibitory and Antimicrobial Potentials of Traditional Serbian White-Brined Cheeses

Miroljub Barac, Тanja Vucic, Sladjana Zilic, Мirjana Pesic, Мarina Sokovic, Јovana Petrovic, Аleksandar Kostic, Ivana Sredovic Ignjatovic, Danijel Milincic, The Effect of In Vitro Digestion on Antioxidant, ACE-Inhibitory and Antimicrobial Potentials of Traditional Serbian White-Brined Cheeses, Foods, Vol. 8, No. 3, pp. 94 - /, 2019

АуториМирољуб Бараћ, Тања Вучић, Слађана Жилић, Мирјана Пешић, Марина Соковић, Јована Петровић, Александар Костић, Ивана Средовић Игњатовић и Данијел Милинчић
Година2019
ЧасописFoods
Волумен8
Број3
Страна од94
Страна до/

The fatty acid and triacylglycerol profiles of conventionally and organically produced grains of maize, spelt and buckwheat

J. Golijan, D. Milinčić, R. Petronijević, M. Pešić, M. Barać, M. Sečanski, S. Lekić, A. Kostić, The fatty acid and triacylglycerol profiles of conventionally and organically produced grains of maize, spelt and buckwheat, JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, Vol. 90, pp. 102845 - 102845, Sep, 2019

АуториЈелена Голијан, Данијел Милинчић, Радивој Петронијевић, Мирјана Пешић, Мирољуб Бараћ, Миле Сечански, Славољуб Лекић и Александар Костић
Година2019
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.jcs.2019.102845
ЧасописJOURNAL OF CEREAL SCIENCE
Волумен90
Страна од102845
Страна до102845

Mold / aflatoxin contamination of honey bee collected pollen from different Serbian regions

A. Kostić, T. Petrović, V. Krnjaja, N. Nedić, Ž. Tešić, D. Milojković-Opsenica, M. Barać, S. Stanojević, M. Pešić, Mold / aflatoxin contamination of honey bee collected pollen from different Serbian regions, JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, Vol. 56, No. 1, pp. 13 - 20, Jan, 2017

АуториАлександар Костић, Тања Петровић, Весна Крњаја, Небојша Недић, Живослав Тешић, Душанка Милојковић-Опсеница, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић и Мирјана Пешић
Година2017
DOIhttp://dx.doi.org/10.1080/00218839.2016.1259897
ЧасописJOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH
Волумен56
Број1
Страна од13
Страна до20

Preliminary investigation of mineral content of pollen collected from different Serbian maize hybrids – is there any potential nutritional value?

A. Kostić, L. Kaluđerović, B. Dojčinović, M. Barać, V. Babić, M. Mačukanović - Jocić, Preliminary investigation of mineral content of pollen collected from different Serbian maize hybrids – is there any potential nutritional value?, JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE, Vol. 97, No. 9, pp. 2803 - 2809, Sep, 2017

АуториАлександар Костић, Лазар Калуђеровић, Биљана Дојчиновић, Мирољуб Бараћ, Војка Бабић и Марина Мачукановић - Јоцић
Година2017
DOIhttp://dx.doi.org/10.1002/jsfa.8108
ЧасописJOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Волумен97
Број9
Страна од2803
Страна до2809

Physicochemical properties and techno-functional properties of bee pollen collected in Serbia

A. Kostić, M. Barać, S. Stanojević, D. Milojković-Opsenica, Ž. Tešić, B. Šikoparija, P. Radišić, M. Prentović, M. Pešić, Physicochemical properties and techno-functional properties of bee pollen collected in Serbia, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 62, No. 1, pp. 301 - 309, Jan, 2015

АуториАлександар Костић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Душанка Милојковић-Опсеница, Живослав Тешић, Бранко Шикопарија, Предраг Радишић, Марија Прентовић и Мирјана Пешић
Година2015
DOIhttp://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.01.031
ЧасописFOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
Волумен62
Број1
Страна од301
Страна до309

The influence of addition of polyacrylic hydrogel on protein, minerals and trace elements content in milk protein solutions

A. Kostić, M. Pešić, M. Barać, S. Stanojević, Č. Lačnjevac, O. Maćej, M. Stojanović, The influence of addition of polyacrylic hydrogel on protein, minerals and trace elements content in milk protein solutions, FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY, Vol. 52, No. 1, pp. 128 - 134, 2014

АуториАлександар Костић, Мирјана Пешић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Часлав Лачњевац, Огњен Маћеј и Мирјана Стојановић
Година2014
ЧасописFOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
Волумен52
Број1
Страна од128
Страна до134

Primary proteolysis of white brined goat cheese monitored by high molarity Tris buffer SDS- PAGE system

М. Бараћ, M. Smiljanić, М. Пешић, С. Станојевић, S. Jovanović, O. Maćej, Primary proteolysis of white brined goat cheese monitored by high molarity Tris buffer SDS- PAGE system, MLJEKARSTVO, Vol. 63, No. 3, pp. 122 - 131, 2013

АуториМирољуб Бараћ, Milenko Smiljanić, Мирјана Пешић, Слађана Станојевић, Снежана Јовановић и Ognjen Maćej
Година2013
ЧасописMLJEKARSTVO
Волумен63
Број3
Страна од122
Страна до131

Effects of high hidrostatic pressure on the viscosity of β-lactoglobulin solution

D. Marjanović, S. Jovanović, A. Baars, М. Бараћ, Effects of high hidrostatic pressure on the viscosity of β-lactoglobulin solution, MLJEKARSTVO, Vol. 62, No. 2, pp. 135 - 144, 2011

АуториDanijela Marjanović, Снежана Јовановић, Albert Baars и Мирољуб Бараћ
Година2011
ЧасописMLJEKARSTVO
Волумен62
Број2
Страна од135
Страна до144

SDS-PAGE Analysis of Soluble Proteins in Reconstituted Milk Exposed to Different Heat Treatment

S. Jovanović, М. Бараћ, O. Maćej, T. Vučić, Č. Lačnjevac, SDS-PAGE Analysis of Soluble Proteins in Reconstituted Milk Exposed to Different Heat Treatment, SENSORS, Vol. 7, No. 3, pp. 371 - 383, 2007

АуториСнежана Јовановић, Мирољуб Бараћ, Ognjen Maćej, Tanja Vučić и Časlav Lačnjevac
Година2007
ЧасописSENSORS
Волумен7
Број3
Страна од371
Страна до383

PAGE analysis of milk proteins altered by high thermal treatment.

S. Jovanović, М. Бараћ, O. Maćej, J. Denin Đurđević, PAGE analysis of milk proteins altered by high thermal treatment., ACTA ALIMENTARIA, Vol. 34, No. 2, pp. 105 - 112, 2005

АуториСнежана Јовановић, Мирољуб Бараћ, Ognjen Maćej и Jelena Denin Đurđević
Година2005
ЧасописACTA ALIMENTARIA
Волумен34
Број2
Страна од105
Страна до112

Радови у часописима ван SCI листе

Skimmed goat milk powder enriched with grape pomace seed extract: Phenolics and protein characterization and antioxidant properties

D. Milinčić, A. Kostić, U. Gašić, S. Lević, S. Stanojević, M. Barać, Ž. Tešić, V. Nedović, M. Pešić, Skimmed goat milk powder enriched with grape pomace seed extract: Phenolics and protein characterization and antioxidant properties, Biomolecules, Vol. 11, No. 7, pp. 965 - 965, Jul, 2021

АуториДанијел Милинчић, Александар Костић, Урош Гашић, Стева Левић, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Живослав Тешић, Виктор Недовић и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.3390/biom11070965
ЧасописBiomolecules
Волумен11
Број7
Страна од965
Страна до965

The application of pollen as functional food and feed ingredient - the present and perspectives

A. Kostić, D. Milinčić, M. Barać, M. Shariati, Ž. Tešić, M. Pešić, The application of pollen as functional food and feed ingredient - the present and perspectives, Biomolecules, Vol. 10, No. 1, pp. 84 - 84, Jan, 2020

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Мирољуб Бараћ, Мухамед Схариати, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2020
DOIhttps://doi.org/10.3390/biom10010084
ЧасописBiomolecules
Волумен10
Број1
Страна од84
Страна до84

Mycotoxins and mycotoxin producing fungi in pollen: Review.

A. Kostić, D. Milinčić, T. Petrović, V. Krnjaja, S. Stanojević, M. Barać, Ž. Tešić, M. Pešić, Mycotoxins and mycotoxin producing fungi in pollen: Review., Toxins, Vol. 11, No. 2, pp. 64 - 64, 2019

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Тања Петровић, Весна Крњаја, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2019
DOIhttps://doi.org/10.3390/toxins11020064
ЧасописToxins
Волумен11
Број2
Страна од64
Страна до64

Nitrogen matter changes during ripening of semihard cheese based on milk protein coaggregates

S. Jovanović, O. Maćej, М. Бараћ, T. Vučić, Nitrogen matter changes during ripening of semihard cheese based on milk protein coaggregates, MLJEKARSTVO, Vol. 57, No. 3, pp. 169 - 193, 2007

АуториСнежана Јовановић, Ognjen Maćej, Мирољуб Бараћ и Tanja Vučić
Година2007
ЧасописMLJEKARSTVO
Волумен57
Број3
Страна од169
Страна до193

A modification of a method for phytic acid determination

D. Veličković, B. Vucelić-Radović, S. Blagojević, M. Barać, S. Stanojević, M.Ljubičić, A modification of a method for phytic acid determination, Journal of Serbian Chemical Society, Vol. 64, pp. 303 - 310, 1999

АуториДрагутин Величковић, Биљана Вуцелић-Радовић, Срђан Благојевић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић и Маја Козарски
Година1999
Часопис Journal of Serbian Chemical Society
Волумен64
Страна од303
Страна до310