Навигација

проф. др Слађана Станојевић

Редовни професор
Катедра за хемију и биохемију
441-3468
Научна областБиохемија
Датум избора 12. децембар 2018.

Предмети

О-ВВ-20-ОБИО - Основи биохемије
О-ЗХ-20-БХФЗБ - Биохемија и физиологија биљака
О-ЗХ-20-ОБИО - Основи биохемије
О-КВ-20-БИОХ - Биохемија хране
О-МХ-20-БИОХ - Биохемија хране
О-РА-20-ОБИО - Основи биохемије
О-ТА-20-БИОХ - Биохемија хране
О-ТР-20-БИОХ - Биохемија хране
О-УБ-20-БИОХ - Биохемија хране
О-ХК-20-ОБИО - Основи биохемије
М-МХ-20-БХИ - Биохемија хране и исхране
М-ПИ-20-БХИ - Биохемија хране и исхране
М-ХХ-20-БФКП - Биохемијске и физиолошке основе квалитета плодова
М-ХХ-20-БХИ - Биохемија хране и исхране
М-ХХ-20-ЕНЗХ - Ензимологија хране
М-ХХ-20-ХББА - Хемијске и биохемијске трансформације производа биљног и анималног порекла
C-ХХ-20-ВИТА - Витамини и антиоксиданси у храни
C-ХХ-20-ВКБХ - Виши курс биохемије хране
C-ХХ-20-ЕМОД - Ензимске модификације у прехрамбеној технологији
C-ХХ-20-ППБ - Протеини и протеински производи биљног порекла
C-ХХ-20-СБМ - Секундарни биљни метаболити као биолошки активна једињења
Д-РА-20-МБФ - Методе истраживања у физиологији и биохемији биљака
Д-ТХ-20-ИМА - Инструменталне методе анализе
Д-ТХ-20-ПТБ - Одабрана поглавља из прехрамбено-технолошке биохемије
Д-ТХ-20-ТРБ - Хемијске и биохемијске трансформације производа биљног порекла
Д-УЗ-20-МБФ - Методе истраживања у физиологији и биохемији биљака
О-ВВ-14-БИО-12 - Основи биохемије
О-ЗО-14-БИО-13 - Основи биохемије
О-КВ-14-БИО-13 - Биохемија
О-КВ-14-БИОХ-13 - Биохемија хране
О-МХ-14-БИО - Биохемија
О-МХ-14-БИОХ - Биохемија хране
О-РА-14-БИО-13 - Основи биохемије
О-ТА-14-БИО-13 - Биохемија
О-ТА-14-БИОХ-13 - Биохемија хране
О-ТР-14-БИО-13 - Биохемија
О-ТР-14-БИОХ-13 - Биохемија хране
О-УБ-14-БИО-13 - Биохемија
О-УБ-14-БИОХ-12 - Биохемија хране
О-ФМ-14-БИО-13 - Основи биохемије
О-ХК-14-БИО-13 - Основи биохемије
М-ХХ-14-БФКП - Биохемијске и физиолошке основе квалитета плодова
М-ХХ-14-БХИ - Биохемија хране и исхране
М-ХХ-14-ЕНЗХ - Ензимологија хране
М-ХХ-14-ХББА - Хемијске и биохемијске трансформације производа биљног и анималног порекла
C-ХХ-14-ВИТА - Витамини и антиоксиданси у храни
C-ХХ-14-ВКБН - Виши курс биохемије хране
C-ХХ-14-ЕМОД - Ензимске модификације у прехрамбеној технологији
C-ХХ-14-ППБ - Протеини и протеински производи биљног порекла
C-ХХ-14-СБМ - Секундарни биљни метаболити као биолошки активна једињења
Д-МЛ-14-МБФ-13 - Методе истраживања у биохемији и физиологији биљака
Д-ТХ-14-ИМА-13 - Инструменталне методе анализа
Д-ТХ-14-ПТБ-13 - Одабрана поглавља из прехрамбено-технолошке биохемије
Д-ТХ-14-ТРБ-13 - Хемијске и биохемијске трансформације производа биљног порекла

Библиографија

Радови у часописима са SCI листе

Phenolic compounds and biopotential of grape pomace extracts from Prokupac red variety

D. Milinčić, N. Stanisavljević, A. Kostić, S. Soković Bajić, M. Kojić, U. Gašić, M. Barać, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Phenolic compounds and biopotential of grape pomace extracts from Prokupac red variety, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 138, pp. 110739 - 110739, Mar, 2021

АуториДанијел Милинчић, Немања Станисављевић, Александар Костић, Светлана Соковић Бајић, Милан Којић, Урош Гашић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110739
ЧасописFOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
Волумен138
Страна од110739
Страна до110739

Nutritional and techno-functional properties of monofloral bee-collected sunflower (Helianthus annuus L.) pollen

A. Kostić, D. Milinčić, B. Špirović Trifunović, S. Stanojević, S. Lević, N. Nedić, V. Nedović, Ž. Tešić, M. Pešić, Nutritional and techno-functional properties of monofloral bee-collected sunflower (Helianthus annuus L.) pollen, Emirates Journal of Food and Agriculture, Vol. 32, No. 11, pp. 768 - 777, Nov, 2020

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Бојана Шпировић Трифуновић, Слађана Станојевић, Стева Левић, Небојша Недић, Виктор Недовић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2020
DOIhttp://dx.doi.org/10.9755/ejfa.2020.v32.i11.2188
ЧасописEmirates Journal of Food and Agriculture
Волумен32
Број11
Страна од768
Страна до777

Phytochemical analysis and total antioxidant capacity of rhizome, above-ground vegetative parts and flower of three Iris species

A. Kostić, U. Gašić, M. Pešić, S. Stanojević, M. Barać, M. Mačukanović - Jocić, S. Avramov, Ž. Tešić, Phytochemical analysis and total antioxidant capacity of rhizome, above-ground vegetative parts and flower of three Iris species, CHEMISTRY & BIODIVERSITY, Vol. 16, No. 3, pp. e1800565 - e1800565, Mar, 2019

АуториАлександар Костић, Урош Гашић, Мирјана Пешић, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Марина Мачукановић - Јоцић, Стеван Аврамов и Живослав Тешић
Година2019
DOIhttp://dx.doi.org/10.1002/cbdv.201800565
ЧасописCHEMISTRY & BIODIVERSITY
Волумен16
Број3
Страна одe1800565
Страна доe1800565

Polyphenolic profile and antioxidant properties of bee-collected pollen from sunflower (Helianthus annuus L.) plant

A. Kostić, D. Milinčić, U. Gašić, N. Nedić, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Polyphenolic profile and antioxidant properties of bee-collected pollen from sunflower (Helianthus annuus L.) plant, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 112, pp. 108244 - 108244, Jun, 2019

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Урош Гашић, Небојша Недић, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2019
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.06.011
ЧасописFOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
Волумен112
Страна од108244
Страна до108244

Mold / aflatoxin contamination of honey bee collected pollen from different Serbian regions

A. Kostić, T. Petrović, V. Krnjaja, N. Nedić, Ž. Tešić, D. Milojković-Opsenica, M. Barać, S. Stanojević, M. Pešić, Mold / aflatoxin contamination of honey bee collected pollen from different Serbian regions, JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, Vol. 56, No. 1, pp. 13 - 20, Jan, 2017

АуториАлександар Костић, Тања Петровић, Весна Крњаја, Небојша Недић, Живослав Тешић, Душанка Милојковић-Опсеница, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић и Мирјана Пешић
Година2017
DOIhttp://dx.doi.org/10.1080/00218839.2016.1259897
ЧасописJOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH
Волумен56
Број1
Страна од13
Страна до20

Physicochemical properties and techno-functional properties of bee pollen collected in Serbia

A. Kostić, M. Barać, S. Stanojević, D. Milojković-Opsenica, Ž. Tešić, B. Šikoparija, P. Radišić, M. Prentović, M. Pešić, Physicochemical properties and techno-functional properties of bee pollen collected in Serbia, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 62, No. 1, pp. 301 - 309, Jan, 2015

АуториАлександар Костић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Душанка Милојковић-Опсеница, Живослав Тешић, Бранко Шикопарија, Предраг Радишић, Марија Прентовић и Мирјана Пешић
Година2015
DOIhttp://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.01.031
ЧасописFOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
Волумен62
Број1
Страна од301
Страна до309

The influence of addition of polyacrylic hydrogel on protein, minerals and trace elements content in milk protein solutions

A. Kostić, M. Pešić, M. Barać, S. Stanojević, Č. Lačnjevac, O. Maćej, M. Stojanović, The influence of addition of polyacrylic hydrogel on protein, minerals and trace elements content in milk protein solutions, FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY, Vol. 52, No. 1, pp. 128 - 134, 2014

АуториАлександар Костић, Мирјана Пешић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Часлав Лачњевац, Огњен Маћеј и Мирјана Стојановић
Година2014
ЧасописFOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
Волумен52
Број1
Страна од128
Страна до134

Primary proteolysis of white brined goat cheese monitored by high molarity Tris buffer SDS- PAGE system

М. Бараћ, M. Smiljanić, М. Пешић, С. Станојевић, S. Jovanović, O. Maćej, Primary proteolysis of white brined goat cheese monitored by high molarity Tris buffer SDS- PAGE system, MLJEKARSTVO, Vol. 63, No. 3, pp. 122 - 131, 2013

АуториМирољуб Бараћ, Milenko Smiljanić, Мирјана Пешић, Слађана Станојевић, Снежана Јовановић и Ognjen Maćej
Година2013
ЧасописMLJEKARSTVO
Волумен63
Број3
Страна од122
Страна до131

Радови у часописима ван SCI листе

Bioaccessibility of phenolic compounds and antioxidant properties of goat-milk powder fortified with grape-pomace-seed extract after In Vitro gastrointestinal digestion

D. Milinčić, N. Stanisavljević, A. Kostić, U. Gašić, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Bioaccessibility of phenolic compounds and antioxidant properties of goat-milk powder fortified with grape-pomace-seed extract after In Vitro gastrointestinal digestion, Antioxidants , Vol. 11, No. 11, pp. 2164 - 2164, Nov, 2022

АуториДанијел Милинчић, Немања Станисављевић, Александар Костић, Урош Гашић, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2022
DOIhttps://doi.org/10.3390/antiox11112164
ЧасописAntioxidants
Волумен11
Број11
Страна од2164
Страна до2164

Micro/trace/toxic elements and insecticide residues level in monofloral bee-collected sunflower pollen- health risk assessment

A. Kostić, B. Dojčinović, B. Špirović Trifunović, D. Milinčić, N. Nedić, S. Stanojević, M. Pešić, Micro/trace/toxic elements and insecticide residues level in monofloral bee-collected sunflower pollen- health risk assessment, JOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND HEALTH: PART B, PESTICIDES, FOOD CONTAMINANTS, AND AGRICULTURAL WASTES, Vol. 57, No. 7, pp. 568 - 575, May, 2022

АуториАлександар Костић, Биљана Дојчиновић, Бојана Шпировић Трифуновић, Данијел Милинчић, Небојша Недић, Слађана Станојевић и Мирјана Пешић
Година2022
DOIhttps://doi.org/10.1080/03601234.2022.2079348
ЧасописJOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND HEALTH: PART B, PESTICIDES, FOOD CONTAMINANTS, AND AGRICULTURAL WASTES
Волумен57
Број7
Страна од568
Страна до575

Skimmed goat milk powder enriched with grape pomace seed extract: Phenolics and protein characterization and antioxidant properties

D. Milinčić, A. Kostić, U. Gašić, S. Lević, S. Stanojević, M. Barać, Ž. Tešić, V. Nedović, M. Pešić, Skimmed goat milk powder enriched with grape pomace seed extract: Phenolics and protein characterization and antioxidant properties, Biomolecules, Vol. 11, No. 7, pp. 965 - 965, Jul, 2021

АуториДанијел Милинчић, Александар Костић, Урош Гашић, Стева Левић, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Живослав Тешић, Виктор Недовић и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.3390/biom11070965
ЧасописBiomolecules
Волумен11
Број7
Страна од965
Страна до965

Phenolic Compounds and Antioxidant Properties of Field-Grown and In Vitro Leaves, and Calluses in Blackberry and Blueberry

T. Kolarević, D. Milinčić, T. Vujović, U. Gašić, LJ. Prokić, A. Kostić, R. Cerovic, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Phenolic Compounds and Antioxidant Properties of Field-Grown and In Vitro Leaves, and Calluses in Blackberry and Blueberry, Horticulturae, Vol. 7, No. 11, pp. 1 - 17, 2021

АуториTijana Kolarević, Danijel Milinčić, Tatjana Vujović, Uroš Gašić, Љиљана Прокић, Александар Костић, Radosav Cerovic, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2021
DOIhttps://doi.org/10.3390/horticulturae7110420
ЧасописHorticulturae
Волумен7
Број11
Страна од1
Страна до17

Mycotoxins and mycotoxin producing fungi in pollen: Review.

A. Kostić, D. Milinčić, T. Petrović, V. Krnjaja, S. Stanojević, M. Barać, Ž. Tešić, M. Pešić, Mycotoxins and mycotoxin producing fungi in pollen: Review., Toxins, Vol. 11, No. 2, pp. 64 - 64, 2019

АуториАлександар Костић, Данијел Милинчић, Тања Петровић, Весна Крњаја, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Живослав Тешић и Мирјана Пешић
Година2019
DOIhttps://doi.org/10.3390/toxins11020064
ЧасописToxins
Волумен11
Број2
Страна од64
Страна до64

A modification of a method for phytic acid determination

D. Veličković, B. Vucelić-Radović, S. Blagojević, M. Barać, S. Stanojević, M.Ljubičić, A modification of a method for phytic acid determination, Journal of Serbian Chemical Society, Vol. 64, pp. 303 - 310, 1999

АуториДрагутин Величковић, Биљана Вуцелић-Радовић, Срђан Благојевић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић и Маја Козарски
Година1999
Часопис Journal of Serbian Chemical Society
Волумен64
Страна од303
Страна до310