проф. др Мирјана Пешић
441-3468 | |
Научна област | Биохемија |
---|---|
Датум избора | 7. јул 2021. |
Предмети
Библиографија
Радови у часописима са SCI листе
Phenolic compounds and biopotential of grape pomace extracts from Prokupac red variety
D. Milinčić, N. Stanisavljević, A. Kostić, S. Soković Bajić, M. Kojić, U. Gašić, M. Barać, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Phenolic compounds and biopotential of grape pomace extracts from Prokupac red variety, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 138, pp. 110739 - 110739, Mar, 2021
Аутори | Данијел Милинчић, Немања Станисављевић, Александар Костић, Светлана Соковић Бајић, Милан Којић, Урош Гашић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2021 |
DOI | https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110739 |
Часопис | FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT |
Волумен | 138 |
Страна од | 110739 |
Страна до | 110739 |
Polyphenol bioaccessibility and antioxidant properties of in vitro digested spray-dried thermally-treated skimmed goat milk enriched with pollen
A. Kostić, D. Milinčić, N. Stanisavljević, U. Gašić, S. Lević, M. Kojić, Ž. Tešić, V. Nedović, M. Barać, M. Pešić, Polyphenol bioaccessibility and antioxidant properties of in vitro digested spray-dried thermally-treated skimmed goat milk enriched with pollen, FOOD CHEMISTRY, Vol. 351, pp. 129310 - 129310, Jul, 2021
Аутори | Александар Костић, Данијел Милинчић, Немања Станисављевић, Урош Гашић, Стева Левић, Милан Којић, Живослав Тешић, Виктор Недовић, Мирољуб Бараћ и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2021 |
DOI | https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129310 |
Часопис | FOOD CHEMISTRY |
Волумен | 351 |
Страна од | 129310 |
Страна до | 129310 |
In vitro assessment of pesticide residues bioaccessibility in conventionally grown blueberries as affected by complex food matrix
D. Milinčić, U. Vojinović, А. Костић, М. Пешић, B. Špirović, Д. Бркић, M. Stević, M. Kojić, N. Stanisavljević, In vitro assessment of pesticide residues bioaccessibility in conventionally grown blueberries as affected by complex food matrix, CHEMOSPHERE, Vol. 252, pp. 1 - 12, 2020
Аутори | Danijel Milinčić, Uroš Vojinović, Александар Костић, Мирјана Пешић, Bojana Špirović, Драгица Бркић, Милан Стевић, Milan Kojić и Nemanja Stanisavljević |
---|---|
Година | 2020 |
DOI | https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2020.126568 |
Часопис | CHEMOSPHERE |
Волумен | 252 |
Страна од | 1 |
Страна до | 12 |
Polyphenolic profiles, antioxidant, and in vitro anticancer activities of the seeds of Puno and Titicaca quinoa cultivars
R. Stikić, D. Milinčić, A. Kostić, Z Jovanović, U. Gašić, Ž. Tešić, N. Djordjević, S. Savić, B. Czekus, M. Pešić, Polyphenolic profiles, antioxidant, and in vitro anticancer activities of the seeds of Puno and Titicaca quinoa cultivars, CEREAL CHEMISTRY, Vol. 97, pp. 626 - 633, 2020
Аутори | Radmila Stikić, Danijel Milinčić, Александар Костић, Зорица Јовановић, Uroš Gašić, Živoslav Tešić, Nataša Djordjević, Sladjana Savić, Boriz Czekus и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2020 |
DOI | 10.1002/cche.10278 |
Часопис | CEREAL CHEMISTRY |
Волумен | 97 |
Страна од | 626 |
Страна до | 633 |
Nutritional and techno-functional properties of monofloral bee-collected sunflower (Helianthus annuus L.) pollen
A. Kostić, D. Milinčić, B. Špirović Trifunović, S. Stanojević, S. Lević, N. Nedić, V. Nedović, Ž. Tešić, M. Pešić, Nutritional and techno-functional properties of monofloral bee-collected sunflower (Helianthus annuus L.) pollen, Emirates Journal of Food and Agriculture, Vol. 32, No. 11, pp. 768 - 777, Nov, 2020
Аутори | Александар Костић, Данијел Милинчић, Бојана Шпировић Трифуновић, Слађана Станојевић, Стева Левић, Небојша Недић, Виктор Недовић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2020 |
DOI | http://dx.doi.org/10.9755/ejfa.2020.v32.i11.2188 |
Часопис | Emirates Journal of Food and Agriculture |
Волумен | 32 |
Број | 11 |
Страна од | 768 |
Страна до | 777 |
Grape seed flour of different grape pomaces: Fatty acid profile, soluble sugar profile and nutritional value
D. Milinčić, A. Kostić, B. Špirović Trifunović, Ž. Tešić, T. Tosti, A. Dramićanin, M. Barać, M. Pešić, Grape seed flour of different grape pomaces: Fatty acid profile, soluble sugar profile and nutritional value, Journal of the Serbian Chemical Society, Vol. 85, No. 3, pp. 305 - 319, Jan, 2020
Аутори | Данијел Милинчић, Александар Костић, Бојана Шпировић Трифуновић, Живослав Тешић, Томислав Тости, Александра Драмићанин, Мирољуб Бараћ и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2020 |
DOI | http://dx.doi.org/10.2298/JSC190713117M |
Часопис | Journal of the Serbian Chemical Society |
Волумен | 85 |
Број | 3 |
Страна од | 305 |
Страна до | 319 |
The fatty acid and triacylglycerol profiles of conventionally and organically produced grains of maize, spelt and buckwheat
J. Golijan, D. Milinčić, R. Petronijević, M. Pešić, M. Barać, M. Sečanski, S. Lekić, A. Kostić, The fatty acid and triacylglycerol profiles of conventionally and organically produced grains of maize, spelt and buckwheat, JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, Vol. 90, pp. 102845 - 102845, Sep, 2019
Аутори | Јелена Голијан, Данијел Милинчић, Радивој Петронијевић, Мирјана Пешић, Мирољуб Бараћ, Миле Сечански, Славољуб Лекић и Александар Костић |
---|---|
Година | 2019 |
DOI | https://doi.org/10.1016/j.jcs.2019.102845 |
Часопис | JOURNAL OF CEREAL SCIENCE |
Волумен | 90 |
Страна од | 102845 |
Страна до | 102845 |
The influence of milk type on proteolysis and antioxidant capacity of white-brined cheese manufactured from high-heat-treated milk pretreated with chymosin
Miroljub Barac, Mirjana Pesic, Sladjana Zilic, Milenko Smiljanic, Ivana Sredovic Ignjatovic, Tanja Vucic, Аleksandar Kostic, Danijel Milincic, The influence of milk type on proteolysis and antioxidant capacity of white-brined cheese manufactured from high-heat-treated milk pretreated with chymosin, Foods, Vol. 8, pp. 128 - /, 2019
Аутори | Мирољуб Бараћ, Мирјана Пешић, Слађана Жилић, Миленко Смиљанић, Ивана Средовић Игњатовић, Тања Вучић, Александар Костић и Данијел Милинчић |
---|---|
Година | 2019 |
DOI | https://doi.org/10.3390/foods8040128 |
Часопис | Foods |
Волумен | 8 |
Страна од | 128 |
Страна до | / |
The Effect of In Vitro Digestion on Antioxidant, ACE-Inhibitory and Antimicrobial Potentials of Traditional Serbian White-Brined Cheeses
Miroljub Barac, Тanja Vucic, Sladjana Zilic, Мirjana Pesic, Мarina Sokovic, Јovana Petrovic, Аleksandar Kostic, Ivana Sredovic Ignjatovic, Danijel Milincic, The Effect of In Vitro Digestion on Antioxidant, ACE-Inhibitory and Antimicrobial Potentials of Traditional Serbian White-Brined Cheeses, Foods, Vol. 8, No. 3, pp. 94 - /, 2019
Аутори | Мирољуб Бараћ, Тања Вучић, Слађана Жилић, Мирјана Пешић, Марина Соковић, Јована Петровић, Александар Костић, Ивана Средовић Игњатовић и Данијел Милинчић |
---|---|
Година | 2019 |
Часопис | Foods |
Волумен | 8 |
Број | 3 |
Страна од | 94 |
Страна до | / |
Phytochemical analysis and total antioxidant capacity of rhizome, above-ground vegetative parts and flower of three Iris species
A. Kostić, U. Gašić, M. Pešić, S. Stanojević, M. Barać, M. Mačukanović - Jocić, S. Avramov, Ž. Tešić, Phytochemical analysis and total antioxidant capacity of rhizome, above-ground vegetative parts and flower of three Iris species, CHEMISTRY & BIODIVERSITY, Vol. 16, No. 3, pp. e1800565 - e1800565, Mar, 2019
Аутори | Александар Костић, Урош Гашић, Мирјана Пешић, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Марина Мачукановић - Јоцић, Стеван Аврамов и Живослав Тешић |
---|---|
Година | 2019 |
DOI | http://dx.doi.org/10.1002/cbdv.201800565 |
Часопис | CHEMISTRY & BIODIVERSITY |
Волумен | 16 |
Број | 3 |
Страна од | e1800565 |
Страна до | e1800565 |
Polyphenolic profile and antioxidant properties of bee-collected pollen from sunflower (Helianthus annuus L.) plant
A. Kostić, D. Milinčić, U. Gašić, N. Nedić, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Polyphenolic profile and antioxidant properties of bee-collected pollen from sunflower (Helianthus annuus L.) plant, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 112, pp. 108244 - 108244, Jun, 2019
Аутори | Александар Костић, Данијел Милинчић, Урош Гашић, Небојша Недић, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2019 |
DOI | https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.06.011 |
Часопис | FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT |
Волумен | 112 |
Страна од | 108244 |
Страна до | 108244 |
Mold / aflatoxin contamination of honey bee collected pollen from different Serbian regions
A. Kostić, T. Petrović, V. Krnjaja, N. Nedić, Ž. Tešić, D. Milojković-Opsenica, M. Barać, S. Stanojević, M. Pešić, Mold / aflatoxin contamination of honey bee collected pollen from different Serbian regions, JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, Vol. 56, No. 1, pp. 13 - 20, Jan, 2017
Аутори | Александар Костић, Тања Петровић, Весна Крњаја, Небојша Недић, Живослав Тешић, Душанка Милојковић-Опсеница, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2017 |
DOI | http://dx.doi.org/10.1080/00218839.2016.1259897 |
Часопис | JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH |
Волумен | 56 |
Број | 1 |
Страна од | 13 |
Страна до | 20 |
Fatty acid’s profile of Serbian bee-collected pollen – chemotaxonomic and nutritional approach
A. Kostić, M. Pešić, D. Trbović, R. Petronijević, A. Dramićanin, D. Milojković-Opsenica, Ž. Tešić, Fatty acid’s profile of Serbian bee-collected pollen – chemotaxonomic and nutritional approach, JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, Vol. 56, No. 5, pp. 533 - 542, May, 2017
Аутори | Александар Костић, Мирјана Пешић, Дејана Трбовић, Радивој Петронијевић, Александра Драмићанин, Душанка Милојковић-Опсеница и Живослав Тешић |
---|---|
Година | 2017 |
DOI | http://dx.doi.org/10.1080/00218839.2017.1356206 |
Часопис | JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH |
Волумен | 56 |
Број | 5 |
Страна од | 533 |
Страна до | 542 |
Physicochemical properties and techno-functional properties of bee pollen collected in Serbia
A. Kostić, M. Barać, S. Stanojević, D. Milojković-Opsenica, Ž. Tešić, B. Šikoparija, P. Radišić, M. Prentović, M. Pešić, Physicochemical properties and techno-functional properties of bee pollen collected in Serbia, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 62, No. 1, pp. 301 - 309, Jan, 2015
Аутори | Александар Костић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Душанка Милојковић-Опсеница, Живослав Тешић, Бранко Шикопарија, Предраг Радишић, Марија Прентовић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2015 |
DOI | http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.01.031 |
Часопис | FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT |
Волумен | 62 |
Број | 1 |
Страна од | 301 |
Страна до | 309 |
The influence of addition of polyacrylic hydrogel on protein, minerals and trace elements content in milk protein solutions
A. Kostić, M. Pešić, M. Barać, S. Stanojević, Č. Lačnjevac, O. Maćej, M. Stojanović, The influence of addition of polyacrylic hydrogel on protein, minerals and trace elements content in milk protein solutions, FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY, Vol. 52, No. 1, pp. 128 - 134, 2014
Аутори | Александар Костић, Мирјана Пешић, Мирољуб Бараћ, Слађана Станојевић, Часлав Лачњевац, Огњен Маћеј и Мирјана Стојановић |
---|---|
Година | 2014 |
Часопис | FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY |
Волумен | 52 |
Број | 1 |
Страна од | 128 |
Страна до | 134 |
Primary proteolysis of white brined goat cheese monitored by high molarity Tris buffer SDS- PAGE system
М. Бараћ, M. Smiljanić, М. Пешић, С. Станојевић, S. Jovanović, O. Maćej, Primary proteolysis of white brined goat cheese monitored by high molarity Tris buffer SDS- PAGE system, MLJEKARSTVO, Vol. 63, No. 3, pp. 122 - 131, 2013
Аутори | Мирољуб Бараћ, Milenko Smiljanić, Мирјана Пешић, Слађана Станојевић, Снежана Јовановић и Ognjen Maćej |
---|---|
Година | 2013 |
Часопис | MLJEKARSTVO |
Волумен | 63 |
Број | 3 |
Страна од | 122 |
Страна до | 131 |
Радови у часописима ван SCI листе
Hieracium waldsteinii (Asteraceae) and Onosma stellulata (Boraginaceae) as a source of antioxidant and antimicrobial agents
A. Kostić, M. Mačukanović - Jocić, D. Milinčić, J. Petrović, U. Gašić, N. Gligorijević, S. Jarić, M. Soković, Ž. Tešić, M. Pešić, Hieracium waldsteinii (Asteraceae) and Onosma stellulata (Boraginaceae) as a source of antioxidant and antimicrobial agents, CHEMISTRY & BIODIVERSITY, Vol. 19, No. 4, pp. e202200069 - e202200069, Apr, 2022
Аутори | Александар Костић, Марина Мачукановић - Јоцић, Данијел Милинчић, Јована Петровић, Урош Гашић, Невенка Глигоријевић, Снежана Јарић, Марина Соковић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2022 |
DOI | http://dx.doi.org/10.1002/cbdv.202200069 |
Часопис | CHEMISTRY & BIODIVERSITY |
Волумен | 19 |
Број | 4 |
Страна од | e202200069 |
Страна до | e202200069 |
Micro/trace/toxic elements and insecticide residues level in monofloral bee-collected sunflower pollen- health risk assessment
A. Kostić, B. Dojčinović, B. Špirović Trifunović, D. Milinčić, N. Nedić, S. Stanojević, M. Pešić, Micro/trace/toxic elements and insecticide residues level in monofloral bee-collected sunflower pollen- health risk assessment, JOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND HEALTH: PART B, PESTICIDES, FOOD CONTAMINANTS, AND AGRICULTURAL WASTES, Vol. 57, No. 7, pp. 568 - 575, May, 2022
Аутори | Александар Костић, Биљана Дојчиновић, Бојана Шпировић Трифуновић, Данијел Милинчић, Небојша Недић, Слађана Станојевић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2022 |
DOI | https://doi.org/10.1080/03601234.2022.2079348 |
Часопис | JOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND HEALTH: PART B, PESTICIDES, FOOD CONTAMINANTS, AND AGRICULTURAL WASTES |
Волумен | 57 |
Број | 7 |
Страна од | 568 |
Страна до | 575 |
Bioaccessibility of phenolic compounds and antioxidant properties of goat-milk powder fortified with grape-pomace-seed extract after In Vitro gastrointestinal digestion
D. Milinčić, N. Stanisavljević, A. Kostić, U. Gašić, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Bioaccessibility of phenolic compounds and antioxidant properties of goat-milk powder fortified with grape-pomace-seed extract after In Vitro gastrointestinal digestion, Antioxidants , Vol. 11, No. 11, pp. 2164 - 2164, Nov, 2022
Аутори | Данијел Милинчић, Немања Станисављевић, Александар Костић, Урош Гашић, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2022 |
DOI | https://doi.org/10.3390/antiox11112164 |
Часопис | Antioxidants |
Волумен | 11 |
Број | 11 |
Страна од | 2164 |
Страна до | 2164 |
Health benefits and applications of goji berries in functional food products development: a review
B. Vidović, D. Milinčić, M. Marčetić, J. Đuriš, T. Ilić, A. Kostić, M. Pešić, Health benefits and applications of goji berries in functional food products development: a review, Antioxidants , Vol. 11, No. 2, pp. 248 - 248, Feb, 2022
Аутори | Бојана Видовић, Данијел Милинчић, Мирјана Марчетић, Јелена Ђуриш, Тијана Илић, Александар Костић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2022 |
DOI | https://doi.org/10.3390/antiox11020248 |
Часопис | Antioxidants |
Волумен | 11 |
Број | 2 |
Страна од | 248 |
Страна до | 248 |
Phytochemical profile and antioxidant properties of bee-collected artichoke (Cynara scolymus) pollen
A. Kostić, D. Milinčić, N. Nedić, U. Gašić, B. Špirović Trifunović, D. Vojt, Ž. Tešić, M. Pešić, Phytochemical profile and antioxidant properties of bee-collected artichoke (Cynara scolymus) pollen, Antioxidants , Vol. 10, No. 7, pp. 1091 - 1091, Jul, 2021
Аутори | Александар Костић, Данијел Милинчић, Небојша Недић, Урош Гашић, Бојана Шпировић Трифуновић, Денис Војт, Живослав Тешић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2021 |
DOI | https://doi.org/10.3390/antiox10071091 |
Часопис | Antioxidants |
Волумен | 10 |
Број | 7 |
Страна од | 1091 |
Страна до | 1091 |
Phenolic Compounds and Antioxidant Properties of Field-Grown and In Vitro Leaves, and Calluses in Blackberry and Blueberry
T. Kolarević, D. Milinčić, T. Vujović, U. Gašić, LJ. Prokić, A. Kostić, R. Cerovic, S. Stanojević, Ž. Tešić, M. Pešić, Phenolic Compounds and Antioxidant Properties of Field-Grown and In Vitro Leaves, and Calluses in Blackberry and Blueberry, Horticulturae, Vol. 7, No. 11, pp. 1 - 17, 2021
Аутори | Tijana Kolarević, Danijel Milinčić, Tatjana Vujović, Uroš Gašić, Љиљана Прокић, Александар Костић, Radosav Cerovic, Слађана Станојевић, Живослав Тешић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2021 |
DOI | https://doi.org/10.3390/horticulturae7110420 |
Часопис | Horticulturae |
Волумен | 7 |
Број | 11 |
Страна од | 1 |
Страна до | 17 |
Skimmed goat milk powder enriched with grape pomace seed extract: Phenolics and protein characterization and antioxidant properties
D. Milinčić, A. Kostić, U. Gašić, S. Lević, S. Stanojević, M. Barać, Ž. Tešić, V. Nedović, M. Pešić, Skimmed goat milk powder enriched with grape pomace seed extract: Phenolics and protein characterization and antioxidant properties, Biomolecules, Vol. 11, No. 7, pp. 965 - 965, Jul, 2021
Аутори | Данијел Милинчић, Александар Костић, Урош Гашић, Стева Левић, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Живослав Тешић, Виктор Недовић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2021 |
DOI | https://doi.org/10.3390/biom11070965 |
Часопис | Biomolecules |
Волумен | 11 |
Број | 7 |
Страна од | 965 |
Страна до | 965 |
The application of pollen as functional food and feed ingredient - the present and perspectives
A. Kostić, D. Milinčić, M. Barać, M. Shariati, Ž. Tešić, M. Pešić, The application of pollen as functional food and feed ingredient - the present and perspectives, Biomolecules, Vol. 10, No. 1, pp. 84 - 84, Jan, 2020
Аутори | Александар Костић, Данијел Милинчић, Мирољуб Бараћ, Мухамед Схариати, Живослав Тешић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2020 |
DOI | https://doi.org/10.3390/biom10010084 |
Часопис | Biomolecules |
Волумен | 10 |
Број | 1 |
Страна од | 84 |
Страна до | 84 |
Mycotoxins and mycotoxin producing fungi in pollen: Review.
A. Kostić, D. Milinčić, T. Petrović, V. Krnjaja, S. Stanojević, M. Barać, Ž. Tešić, M. Pešić, Mycotoxins and mycotoxin producing fungi in pollen: Review., Toxins, Vol. 11, No. 2, pp. 64 - 64, 2019
Аутори | Александар Костић, Данијел Милинчић, Тања Петровић, Весна Крњаја, Слађана Станојевић, Мирољуб Бараћ, Живослав Тешић и Мирјана Пешић |
---|---|
Година | 2019 |
DOI | https://doi.org/10.3390/toxins11020064 |
Часопис | Toxins |
Волумен | 11 |
Број | 2 |
Страна од | 64 |
Страна до | 64 |