Навигација

О-МЛ-14-ЗАГ-13 - Загађивачи земљишта и вода

Спецификација предмета
НазивЗагађивачи земљишта и вода
АкронимО-МЛ-14-ЗАГ-13
Студијски програмМелиорације земљишта
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима/Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања и разумевања основних карактеристика, извора, судбине и штетних ефеката важнијих неорганских и органских загађивача земљишта и вода. Студент треба да се упозна са мерама које се предузимају за заштиту земљишта и вода од загађивања као и са законском регулативом која се односи на садржај важнијих загађивача у земљишту и водама.
      Исходи учења (стечена знања)Студенти ће бити оспособљени за одређивања неких важнијих загађивача земљишта и вода, давање потпуније оцене квалитета земљишта и вода са аспекта њиховог коришћења у пољопривредној производњи. Они ћe такође стећи вештину правилног руковања одговарајућим апаратима.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеЕкологија : Животна средина –екосистем; Негативне промене у систему; Неоргански загађивачи земљишта и вода; Органски загађивачи земљишта и вода; Аналитичке методе: принципи метода за одређивање загађивача у земљишту и водама; Алтернативни, обновљиви извори енергије – конструктивна размишљања и примена у пољопривреди. Законска регулатива.
      Садржај практичне наставеСве наставне јединице теоријске наставе прате одговарајуће практичне вежбе и задаци. У току практичне наставе предвиђена је израда елабората.
      Литература
      1. P. Sekulić, R. Kastori, V.Hadžić (2003): Zaštita zemljišta od degradacije. Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad.
      2. R. Kastori (1995): Zaštita agroekosistema. Feljton, Novi Sad.
      3. Jakovljević M., Blagojević S., Raičević V. (1998): Hemija i mikrobiologija voda (praktikum). Poljoprivredni fakultet, Beograd.
      4. Odum, E. P. & Barrett, G. W. (2005). Fundamentals of Ecology. – Thomson Brooks/Cole, Belmont CA.
      5. G. W. van Loon, C. J. Duffy: Environmental Chemistry - A Global Perspective, Oxford University Press, 2005.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      32
      Методе извођења наставеОд метода извођења наставе користе се класична предавања, лабораторијске вежбе и методе интерактивне наставе. У току теоријске и практичне наставе предвиђени су тестови и колоквијуми после важнијих поглавља. Предвиђена је израда семинарског рада.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања20Писмени испит
      Практична настава10Усмени испит50
      Пројекти
      Колоквијуми10
      Семинари10