Навигација

Д-ТХ-20-УБХ - Одабрана поглавља из управљања безбедношћу у производњи хране

Спецификација предмета
НазивОдабрана поглавља из управљања безбедношћу у производњи хране
АкронимД-ТХ-20-УБХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбена технологија
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања, вештина и ставова из области савремене филозофије, приступа и међународно установљених принципа управљања безбедношћу хране, као и развој нових концепата управљања безбедношћу у производњи хране. Такође предмет треба да оспособи студента за прикупљања и тумачење потребне литературе и самостално бављење научно-истраживачким и стручним радом.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета, студент треба да буде способан да докаже вештине увођења, доследне, ефикасне и ефективне примене и систематског унапређења перформанси савремених система управљања безбедношћу хране.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКонцепт управљања безбедношћу хране. Алати за процену и мерење ефикасности система за управљање безбедношћу хране. Значај самоконтроле у остваривању ефикасности система за управљање безбедношћу хране. Процена и анализа ризика у оквиру система за управљање безбедношћу хране. Утицај понашања и културе запослених на безбедност хране. Однос инспекцијског надзора, мониторинга и комерцијалних надзора.
    Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад директно повезан са докторском дисертацијом.
    Литература
    1. Jacxsens, L., Luning, P., Marcelis, W., Van Boekel, T., Rovira, J., Oses, S., Kousta, M., Drosinos, E., Jasson, V. and Uyttendaele, M. (2011), "Tools for the performance assessment and improvement of food safety management systems", Trends in Food Science & Technology, Vol. 22 No., pp. S80-S89
    2. Kafetzopoulos, D.P., Psomas, E.L. and Kafetzopoulos, P.D. (2013), "Measuring the effectiveness of the HACCP Food Safety Management System", Food Control, Vol. 33 No. 2, pp. 505-513
    3. Kirezieva, K., Luning, P.A., Jacxsens, L., Allende, A., Johannessen, G.S., Tondo, E.C., Rajkovic, A., Uyttendaele, M. and van Boekel, M.A. (2015), "Factors affecting the status of food safety management systems in the global fresh produce chain", Food Control, Vol. 52 No., pp. 85-97
    4. Luning, P.A., Jacxsens, L., Rovira, J., Osés, S.M., Uyttendaele, M. and Marcelis, W.J. (2011), "A concurrent diagnosis of microbiological food safety output and food safety management system performance: Cases from meat processing industries", Food Control, Vol. 22 No. 3–4, pp. 555-565
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    604
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава, у комбинацији са интерактивном наставом, консултације, претраживање литературе.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти30
    Колоквијуми
    Семинари30