Navigacija

D-TH-20-UBH - Odabrana poglavlja iz upravljanja bezbednošću u proizvodnji hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Odabrana poglavlja iz upravljanja bezbednošću u proizvodnji hrane
Akronim D-TH-20-UBH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambena tehnologija
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja, veština i stavova iz oblasti savremene filozofije, pristupa i međunarodno ustanovljenih principa upravljanja bezbednošću hrane, kao i razvoj novih koncepata upravljanja bezbednošću u proizvodnji hrane. Takođe predmet treba da osposobi studenta za prikupljanja i tumačenje potrebne literature i samostalno bavljenje naučno-istraživačkim i stručnim radom.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta, student treba da bude sposoban da dokaže veštine uvođenja, dosledne, efikasne i efektivne primene i sistematskog unapređenja performansi savremenih sistema upravljanja bezbednošću hrane.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Koncept upravljanja bezbednošću hrane. Alati za procenu i merenje efikasnosti sistema za upravljanje bezbednošću hrane. Značaj samokontrole u ostvarivanju efikasnosti sistema za upravljanje bezbednošću hrane. Procena i analiza rizika u okviru sistema za upravljanje bezbednošću hrane. Uticaj ponašanja i kulture zaposlenih na bezbednost hrane. Odnos inspekcijskog nadzora, monitoringa i komercijalnih nadzora.
    Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad direktno povezan sa doktorskom disertacijom.
    Literatura
    1. Jacxsens, L., Luning, P., Marcelis, W., Van Boekel, T., Rovira, J., Oses, S., Kousta, M., Drosinos, E., Jasson, V. and Uyttendaele, M. (2011), "Tools for the performance assessment and improvement of food safety management systems", Trends in Food Science & Technology, Vol. 22 No., pp. S80-S89
    2. Kafetzopoulos, D.P., Psomas, E.L. and Kafetzopoulos, P.D. (2013), "Measuring the effectiveness of the HACCP Food Safety Management System", Food Control, Vol. 33 No. 2, pp. 505-513
    3. Kirezieva, K., Luning, P.A., Jacxsens, L., Allende, A., Johannessen, G.S., Tondo, E.C., Rajkovic, A., Uyttendaele, M. and van Boekel, M.A. (2015), "Factors affecting the status of food safety management systems in the global fresh produce chain", Food Control, Vol. 52 No., pp. 85-97
    4. Luning, P.A., Jacxsens, L., Rovira, J., Osés, S.M., Uyttendaele, M. and Marcelis, W.J. (2011), "A concurrent diagnosis of microbiological food safety output and food safety management system performance: Cases from meat processing industries", Food Control, Vol. 22 No. 3–4, pp. 555-565
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    6 0 4
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava, u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, konsultacije, pretraživanje literature.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti 30
    Kolokvijumi
    Seminari 30