Национални пројекти
ФУНПРО
Функционални производи на бази протеина козјег млека и биоактивних једињења екстрахованих из комине грожђа и јестивих печурака
У оквиру позива ИДЕЈЕ Фонда за науку Републике Србије одобрено је финансирање пројекта под називом "Функционални производи на бази протеина козјег млека и биоактивних једињења екстрахованих из комине грожђа и јестивих печурака" FUNPRO.
Носилац пројекта је Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, а учесник је Институт за биолошка истраживања ”Синиша Станковић” – Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитета у Београду.
Пројектни тим:
Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет
Мирјана Пешић – руководилац пројекта
Мирољуб Бараћ
Слађана Станојевић
Александар Костић
Ивана Средовић Игњатовић
Данијел Милинчић
Душанка Поповић Минић
Ана Дорошки
Ана Бјековић
Универзитет у Београду, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ - ИБИСС
Јасмина Гламочлија
Јована Петровић
Дејан Стојковић
Апстракт
ФУНПРО пројекат има за циљ да направи функционалне адитиве на бази протеина козијег млека и биоактивних компонената екстрахованих из печурака и комине грожђа. Ови адитиви могу се додати у различите прехрамбене производe побољшавајући њихова функционална, сензорна и техно-функционална својства чиме могу допринети одржавању здравља потрошача.
Здравија и одржива производња хране је један од главних изазова са којима се данас суочава прехрамбена индустрија. Научници у области хране интензивно истражују нове функционалне адитиве који ће побољшати квалитет хране, с једне стране и начине да смање утицај на животну средину током производње хране с друге стране.
Једна од највише коришћених прехрамбених адитива су протеини крављег млека, међутим око 3% популације има алергију на ове протеине. С друге стране протеини козјег млека су слабо употребљавани а имају одлична техно-функционална својстава, ниског су алергеног потенцијала и боље се варе од протеина крављег млека. Ектракти печурака су богат извор биоактивних једињења која испољавају антикацерогена, антиупална и антимикробна својства, док је екстракт комина грожђа богат извор фенолних једњења познатих по антоксидантним својствима. Ови екстракти су недовољно употребљавани у формулацији прехрамених производа због слабе растворљивости, стабилности и биодоступности. Како би се искористиле све предности поменутих производа, а правазишли њихови недостаци, ФУНПРО ће развити три различита функционална адитива на бази ових компонената и тестирати их у три прехрамбена производа.
FUNPRO - Functional products based on goat's milk proteins and bioactive compounds extracted from grape pomace and edible mushrooms
Project team:
Faculty of Agriculture
Mirjana Pešić – PI
Miroljub Barać
Slađana Stanojević
Aleksandar Kostić
Ivana Sredović Ignjatović
Danijel Milinčić
Dušanka Popović Minić
Ana Doroški
Ana Bjeković
IBISS
Jasmina Glamočlija
Jovana Petrović
Dejan Stojković
Abstract
The FUNPRO project aims to make functional additives based on goat's milk protein and bioactive components extracted from mushrooms and grape pomace. These additives can be added to various food products, improving their functional, sensory and techno-functional properties, which can contribute to maintaining the health of consumers.
Healthier and sustainable food production is one of the main challenges facing the food industry today. Food scientists are intensively researching new functional additives that will improve food quality, on the one hand, and ways to reduce environmental impact during food production, on the other.
One of the most widely used food additives is cow's milk protein, but about 3% of the population is allergic to these proteins. On the other hand, goat's milk proteins are poorly used and have excellent techno-functional properties, have low allergenic potential and are better digested than cow's milk proteins. Mushroom extracts are a rich source of bioactive compounds that exhibit anticancer, anti-inflammatory and antimicrobial properties, while grape pomace extract is a rich source of phenolic compounds known for their antioxidant properties. These extracts have been insufficiently used in the formulation of food products due to poor solubility, stability and bioavailability. In order to take advantage of all the benefits of these products and overcome their disadvantages, FUNPRO will develop three different functional additives based on these components and test them in three food products.