Navigacija

FUNPRO

Funkcionalni proizvodi na bazi proteina kozjeg mleka i bioaktivnih jedinjenja ekstrahovanih iz komine grožđa i jestivih pečuraka

U okviru poziva IDEJE Fonda za nauku Republike Srbije odobreno je finansiranje projekta pod nazivom "Funkcionalni proizvodi na bazi proteina kozjeg mleka i bioaktivnih jedinjenja ekstrahovanih iz komine grožđa i jestivih pečuraka" FUNPRO.

Nosilac projekta je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, a učesnik je Institut za biološka istraživanja ”Siniša Stanković” – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu.

 

Projektni tim:

Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet

Mirjana Pešić – rukovodilac projekta

Miroljub Barać
Slađana Stanojević
Aleksandar Kostić
Ivana Sredović Ignjatović
Danijel Milinčić
Dušanka Popović Minić
Ana Doroški
Ana Bjeković

Univerzitet u Beogradu, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ - IBISS

Jasmina Glamočlija
Jovana Petrović
Dejan Stojković

 

Apstrakt

FUNPRO projekat ima za cilj da napravi funkcionalne aditive na bazi proteina kozijeg mleka i bioaktivnih komponenata ekstrahovanih iz pečuraka i komine grožđa. Ovi aditivi mogu se dodati u različite prehrambene proizvode poboljšavajući njihova funkcionalna, senzorna i tehno-funkcionalna svojstva čime mogu doprineti održavanju zdravlja potrošača.

Zdravija i održiva proizvodnja hrane je jedan od glavnih izazova sa kojima se danas suočava prehrambena industrija. Naučnici u oblasti hrane intenzivno istražuju nove funkcionalne aditive koji će poboljšati kvalitet hrane, s jedne strane i načine da smanje uticaj na životnu sredinu tokom proizvodnje hrane s druge strane.

Jedna od najviše korišćenih prehrambenih aditiva su proteini kravljeg mleka, međutim oko 3% populacije ima alergiju na ove proteine. S druge strane proteini kozjeg mleka su slabo upotrebljavani a imaju odlična tehno-funkcionalna svojstava, niskog su alergenog potencijala i bolje se vare od proteina kravljeg mleka. Ektrakti pečuraka su bogat izvor bioaktivnih jedinjenja koja ispoljavaju antikacerogena, antiupalna i antimikrobna svojstva, dok je ekstrakt komina grožđa bogat izvor fenolnih jednjenja poznatih po antoksidantnim svojstvima. Ovi ekstrakti su nedovoljno upotrebljavani u formulaciji prehramenih proizvoda zbog slabe rastvorljivosti, stabilnosti i biodostupnosti. Kako bi se iskoristile sve prednosti pomenutih proizvoda, a pravazišli njihovi nedostaci, FUNPRO će razviti tri različita funkcionalna aditiva na bazi ovih komponenata i testirati ih u tri prehrambena proizvoda.

 

FUNPRO - Functional products based on goat's milk proteins and bioactive compounds extracted from grape pomace and edible mushrooms

Project team:

Faculty of Agriculture

Mirjana Pešić – PI

Miroljub Barać
Slađana Stanojević
Aleksandar Kostić
Ivana Sredović Ignjatović
Danijel Milinčić
Dušanka Popović Minić
Ana Doroški
Ana Bjeković

IBISS

Jasmina Glamočlija
Jovana Petrović
Dejan Stojković

 

Abstract

The FUNPRO project aims to make functional additives based on goat's milk protein and bioactive components extracted from mushrooms and grape pomace. These additives can be added to various food products, improving their functional, sensory and techno-functional properties, which can contribute to maintaining the health of consumers.

Healthier and sustainable food production is one of the main challenges facing the food industry today. Food scientists are intensively researching new functional additives that will improve food quality, on the one hand, and ways to reduce environmental impact during food production, on the other.

One of the most widely used food additives is cow's milk protein, but about 3% of the population is allergic to these proteins. On the other hand, goat's milk proteins are poorly used and have excellent techno-functional properties, have low allergenic potential and are better digested than cow's milk proteins. Mushroom extracts are a rich source of bioactive compounds that exhibit anticancer, anti-inflammatory and antimicrobial properties, while grape pomace extract is a rich source of phenolic compounds known for their antioxidant properties. These extracts have been insufficiently used in the formulation of food products due to poor solubility, stability and bioavailability. In order to take advantage of all the benefits of these products and overcome their disadvantages, FUNPRO will develop three different functional additives based on these components and test them in three food products.