О-МХ-20-ФУХР - Функционална својства хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Функционална својства хране | |||
| Акроним | О-МХ-20-ФУХР | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Микробиологија хране | |||
| Тип студија | основне академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање знања о функционалним (нутритивним и технолошким) својствима сировина биљног и анималног порекла, адитивима и другим помоћним сировинама за производњу хране. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса студент треба да буде способан да дефинише нутритивна и технолошка својства макро и микронутријената у сировинама. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Познавање сировина биљног и анималног порекла; Сензорна и нутритивна својства хране; Ризик по здравствену безбедност хране. | |||
| Садржај практичне наставе | Израчунавање енергетске вредности сировина и готовог производа; Ензиматско и неензиматско потамњивање намирница; Реолошке карактеристике хране; Стабилност колоидних система. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 0 | 2 | ||
| Методе извођења наставе | Теоријска и интерактивна настава уз рачунске и лабораторијске вежбе. Сви студенти раде тест знања и разумевања. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 20 | |
| Практична настава | 5 | Усмени испит | 40 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 30 | |||
| Семинари | ||||
