Навигација

О-МХ-20-ФУХР - Функционална својства хране

Спецификација предмета
НазивФункционална својства хране
АкронимО-МХ-20-ФУХР
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање знања о функционалним (нутритивним и технолошким) својствима сировина биљног и анималног порекла, адитивима и другим помоћним сировинама за производњу хране.
      Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент треба да буде способан да дефинише нутритивна и технолошка својства макро и микронутријената у сировинама.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПознавање сировина биљног и анималног порекла; Сензорна и нутритивна својства хране; Ризик по здравствену безбедност хране.
      Садржај практичне наставеИзрачунавање енергетске вредности сировина и готовог производа; Ензиматско и неензиматско потамњивање намирница; Реолошке карактеристике хране; Стабилност колоидних система.
      Литература
      1. Златковић, Б.П., Пауновић Д.М. (2021). Технолошка и функционална својства намирница. Универзитет у Београду-Пољопривредни факултет, Београд.
      2. Прибаш, В. (1999): Нутритивне особине хране, Tехнолошки факултет, Нови Сад;
      3. Тојагић, С., Миролов, М. (1998): Храна, значај и токови у организму. Матица српска, Нови Сад
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      302
      Методе извођења наставеТеоријска и интерактивна настава уз рачунске и лабораторијске вежбе. Сви студенти раде тест знања и разумевања.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит20
      Практична настава5Усмени испит40
      Пројекти
      Колоквијуми30
      Семинари