Navigacija

O-MH-20-FUHR - Funkcionalna svojstva hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Funkcionalna svojstva hrane
Akronim O-MH-20-FUHR
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje znanja o funkcionalnim (nutritivnim i tehnološkim) svojstvima sirovina biljnog i animalnog porekla, aditivima i drugim pomoćnim sirovinama za proizvodnju hrane.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa student treba da bude sposoban da definiše nutritivna i tehnološka svojstva makro i mikronutrijenata u sirovinama.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Poznavanje sirovina biljnog i animalnog porekla; Senzorna i nutritivna svojstva hrane; Rizik po zdravstvenu bezbednost hrane.
      Sadržaj praktične nastave Izračunavanje energetske vrednosti sirovina i gotovog proizvoda; Enzimatsko i neenzimatsko potamnjivanje namirnica; Reološke karakteristike hrane; Stabilnost koloidnih sistema.
      Literatura
      1. Zlatković, B.P., Paunović D.M. (2021). Tehnološka i funkcionalna svojstva namirnica. Univerzitet u Beogradu-Poljoprivredni fakultet, Beograd.
      2. Pribaš, V. (1999): Nutritivne osobine hrane, Tehnološki fakultet, Novi Sad;
      3. Tojagić, S., Mirolov, M. (1998): Hrana, značaj i tokovi u organizmu. Matica srpska, Novi Sad
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 0 2
      Metode izvođenja nastave Teorijska i interaktivna nastava uz računske i laboratorijske vežbe. Svi studenti rade test znanja i razumevanja.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 20
      Praktična nastava 5 Usmeni ispit 40
      Projekti
      Kolokvijumi 30
      Seminari