О-МХ-14-ПРПР - Пробиотици и пребиотици
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Пробиотици и пребиотици | |||
Акроним | О-МХ-14-ПРПР | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Микробиологија хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Бактерија млечне киселине као пробиотици; историјат пробиотика; микрофлора гастоинтестиналног тракта (ГИТ). Микробне и метаболичке интеракције у ГИТ-у. Механизам деловања пробиотика. Здравствени утицаји пробиотика. Механизам деловања пребиотика. Здравствени учинци пребиотика.Селекције потенцијалних пробиотика , процене могућности примене у производњи хране, вијабилност у храни. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да: опише и објасни карактеристике различитих родовa пробиотских бактерија овлада и демонстрира методе њихове изолације и идентификације, одабере и примени методе утврђивања пробиотских критеријума анализира и детектује њихово присуство у храни | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Историјатом пробиотика; Карактеристике БМК, које се користе као пробиотици; Здравствени утицаји пробиотика и механизми деловања. Микрофлора гастроинтестиналног тракта и микробние интеракције; Методе за утврђивање технолошких и пробиотских критеријума, антимикробно дејство на патогене, антибиотска резистенција, идр. Улога и значај пребиотика и заједничке примене са пробиотицима. | |||
Садржај практичне наставе | Практична настава Технике изолације значајних пробиотских врста бактерија млечне киселине, методе утврђивања важних технолошких параметара за примену у храни, методе испитивања пробиотских критеријума код потенцијалних пробиотских сојева, методе за раздвајање и утврђивање броја пробиотика у храни | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 70 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари |