Навигација

О-МХ-14-ПРПР - Пробиотици и пребиотици

Спецификација предмета
НазивПробиотици и пребиотици
АкронимО-МХ-14-ПРПР
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаБактерија млечне киселине као пробиотици; историјат пробиотика; микрофлора гастоинтестиналног тракта (ГИТ). Микробне и метаболичке интеракције у ГИТ-у. Механизам деловања пробиотика. Здравствени утицаји пробиотика. Механизам деловања пребиотика. Здравствени учинци пребиотика.Селекције потенцијалних пробиотика , процене могућности примене у производњи хране, вијабилност у храни.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да: опише и објасни карактеристике различитих родовa пробиотских бактерија овлада и демонстрира методе њихове изолације и идентификације, одабере и примени методе утврђивања пробиотских критеријума анализира и детектује њихово присуство у храни
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеИсторијатом пробиотика; Карактеристике БМК, које се користе као пробиотици; Здравствени утицаји пробиотика и механизми деловања. Микрофлора гастроинтестиналног тракта и микробние интеракције; Методе за утврђивање технолошких и пробиотских критеријума, антимикробно дејство на патогене, антибиотска резистенција, идр. Улога и значај пребиотика и заједничке примене са пробиотицима.
    Садржај практичне наставеПрактична настава Технике изолације значајних пробиотских врста бактерија млечне киселине, методе утврђивања важних технолошких параметара за примену у храни, методе испитивања пробиотских критеријума код потенцијалних пробиотских сојева, методе за раздвајање и утврђивање броја пробиотика у храни
    Литература
    1. Радуловић, З. 2010: Аутохтоне бактерије млечне киселине као стартер културе. Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, Београд, Србија.
    2. Радуловић, З. и Мирковић М. 2016: Пробиотици и пребиотици, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, Београд, Србија.
    3. G.W. Tannock: Probiotics. A general review, Horizon Scientific Press, 1999.
    4. R. Fuller: Probiotics: The scientific basis, Chapman & Hall, London, 1992
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари