O-MH-14-PRPR - Probiotici i prebiotici
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Probiotici i prebiotici | |||
Akronim | O-MH-14-PRPR | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Bakterija mlečne kiseline kao probiotici; istorijat probiotika; mikroflora gastointestinalnog trakta (GIT). Mikrobne i metaboličke interakcije u GIT-u. Mehanizam delovanja probiotika. Zdravstveni uticaji probiotika. Mehanizam delovanja prebiotika. Zdravstveni učinci prebiotika.Selekcije potencijalnih probiotika , procene mogućnosti primene u proizvodnji hrane, vijabilnost u hrani. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da: opiše i objasni karakteristike različitih rodova probiotskih bakterija ovlada i demonstrira metode njihove izolacije i identifikacije, odabere i primeni metode utvrđivanja probiotskih kriterijuma analizira i detektuje njihovo prisustvo u hrani | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Istorijatom probiotika; Karakteristike BMK, koje se koriste kao probiotici; Zdravstveni uticaji probiotika i mehanizmi delovanja. Mikroflora gastrointestinalnog trakta i mikrobnie interakcije; Metode za utvrđivanje tehnoloških i probiotskih kriterijuma, antimikrobno dejstvo na patogene, antibiotska rezistencija, idr. Uloga i značaj prebiotika i zajedničke primene sa probioticima. | |||
Sadržaj praktične nastave | Praktična nastava Tehnike izolacije značajnih probiotskih vrsta bakterija mlečne kiseline, metode utvrđivanja važnih tehnoloških parametara za primenu u hrani, metode ispitivanja probiotskih kriterijuma kod potencijalnih probiotskih sojeva, metode za razdvajanje i utvrđivanje broja probiotika u hrani | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 70 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari |