Navigacija

O-MH-14-PRPR - Probiotici i prebiotici

Specifikacija predmeta
Naziv Probiotici i prebiotici
Akronim O-MH-14-PRPR
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Bakterija mlečne kiseline kao probiotici; istorijat probiotika; mikroflora gastointestinalnog trakta (GIT). Mikrobne i metaboličke interakcije u GIT-u. Mehanizam delovanja probiotika. Zdravstveni uticaji probiotika. Mehanizam delovanja prebiotika. Zdravstveni učinci prebiotika.Selekcije potencijalnih probiotika , procene mogućnosti primene u proizvodnji hrane, vijabilnost u hrani.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da: opiše i objasni karakteristike različitih rodova probiotskih bakterija ovlada i demonstrira metode njihove izolacije i identifikacije, odabere i primeni metode utvrđivanja probiotskih kriterijuma analizira i detektuje njihovo prisustvo u hrani
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Istorijatom probiotika; Karakteristike BMK, koje se koriste kao probiotici; Zdravstveni uticaji probiotika i mehanizmi delovanja. Mikroflora gastrointestinalnog trakta i mikrobnie interakcije; Metode za utvrđivanje tehnoloških i probiotskih kriterijuma, antimikrobno dejstvo na patogene, antibiotska rezistencija, idr. Uloga i značaj prebiotika i zajedničke primene sa probioticima.
    Sadržaj praktične nastave Praktična nastava Tehnike izolacije značajnih probiotskih vrsta bakterija mlečne kiseline, metode utvrđivanja važnih tehnoloških parametara za primenu u hrani, metode ispitivanja probiotskih kriterijuma kod potencijalnih probiotskih sojeva, metode za razdvajanje i utvrđivanje broja probiotika u hrani
    Literatura
    1. Radulović, Z. 2010: Autohtone bakterije mlečne kiseline kao starter kulture. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija.
    2. Radulović, Z. i Mirković M. 2016: Probiotici i prebiotici, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija.
    3. G.W. Tannock: Probiotics. A general review, Horizon Scientific Press, 1999.
    4. R. Fuller: Probiotics: The scientific basis, Chapman & Hall, London, 1992
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari