Навигација

European Excellence in Dairy Learning

26.4.2024.

Догађај у оквиру Ерасмус пројекта “European Excellence in Dairy Learning” – AEDIL dairy CoVE

На Пољопривредном факултету у Београду је од 22. до 24. априла одржана Генерална скупштина Европског удружења за унапређење знања у индустрији млека Association for European Dairy Industry Learning (AEDIL) и радионице у оквиру Ерасмус+ пројекта “European excellence in dairy learning”.

Ово је први пројекат ове врсте који се реализује у нашој земљи у оквиру позива Ерасмус+ пројеката – Центри изврсности.

На догађају је учествовало 40 колега из 11 држава (Данска, Холандија, Немачка, Ирска, Турска, Грчка, Француска, Пољска, Турска, Велика Британија, Финска) и 5 партнерских институција из Србије (Пољопривредни факултет, Пиротска млекарска школа, млекара Milkhouse, Привредна комора Србије и Институт за примену науке у пољопривреди).

Теме које су обрађиване током радионица у оквиру догађаја су обухватиле следеће

о   дефинисање знања и вештина  потребних за сектор млекарства;

о   могућности креирања кампање регрутовања за сектор млекарства;

о   правци развоја „Dairy Learning & Innovation Hub“ и платформе за е-курсеве Dairy LMS;

о   квалификације и микрокреденцијали у сектору млекарства;

о   правци одрживости формираних центара изврсности у млекарству након завршетка пројекта.

У оквиру догађаја обављена је посета компанији Имлек, Београд.

   

 

27.10.2022.

Информација о Erasmus+ пројекту „European Excellence in Dairy Learning“ – AEDIL dairy CoVE

Пољопривредни факултет Универзитета у Београду је водећа институција у ERASMUS+ пројекту “European Excellence in Dairy Learning” (AEDIL DAIRY CoVE), који, заједно са осталим партнерима има за циљ успостављање Центра изврсности у млекарству.

AEDIL DAIRY CoVE пројекат се реализује у сарадњи 48 партнерских институција из 9 држава (Ирска, Данска, Немачка, Француска, Холандија, Пољска, Румунија, Турска, Србија). Оснивање 9 регионалних центара, као и међународног транснационалног центра изврсности у млекарству, којим ће координирати University College Cork (Ирска) и који има за циљ обезбеђење стручног образовања и стварање одрживог и технолошког развоја сектора у будућности. 

Оснивачи српског центра изврсности у млекарству (Serbian Dairy Center of vocational excellence) су партнери AEDIL Dairy CoVE projekta: Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет; Млекарска школа са домом ученика “Др Обрен Пејић”, Пирот; млекара Milkhouse, Ниш; Привредна комора Србије и Институт за примену науке у пољопривреди.

Центар изврсности у млекарству има за циљ повезивање образовних институција, индустрије и владиних организација од значаја за сектор. Усавршавање запослених, потенцијалних будућих радника у сектору и јачање сарадње између свих заинтересованих страна у сектору је неопходно у циљу превазилажења изазова и креирања одрживог сектора млекарства, како на националном тако и међународном нивоу.

Проф. др Јелена Миочиновић (руководилац пројекта) и др Зорана Милорадовић (администратор пројекта) су присуствовале иницијалном састанку ERASMUS+ пројекта „European Excellence in Dairy Learning“ који се одржавао 15. и 16. септембра у Хановеру у Немачкој. Учесници састанка су имали прилику да посете и Hochschule Hannover.

Више о пројекту се може наћи на: www.dairysectorskills.com .

Слике

  • /uploads/attachment/strana/2902/1.jpg
  • /uploads/attachment/strana/2902/2.jpg
  • /uploads/attachment/strana/2902/5.jpg