Навигација

О-ТА-14-ТПМЛ-13 - Технологија пратећих производа у индустрији млека

Спецификација предмета
НазивТехнологија пратећих производа у индустрији млека
АкронимО-ТА-14-ТПМЛ-13
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија анималних производа
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаПоложени испити из предмета Хемија и физика млека и Обрада млекаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаУпознавање студента са пратећим производима у индустрији млека са аспекта рентабилности производње, као и савременим технолошким поступцима у преради пратећих производа, као што су концентрисање, сушење, као и примена мембранских техника.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже знање/способност да: разуме улогу и значај пратећих производа у индустрији млека; o основним принципима савремених технолошких поступака у преради пратећих производа; потпунијег и целисходнијег искоришћења суве материје млека у технолошким поступцима у којим настају пратећи производи у индустрији млека
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУлогa и значај; нутритивна и технолошка вредност пратећих производа у индустрији млека (сурутка, обрано млеко, млаћеница, пермеат); Савремени начини прераде пратећих производа и могућности њихове примене у прехрамбеној индустрији.
    Садржај практичне наставеРеализоваће се кроз лабораторијске вежбе: производња казеина и казеината у лабораторијским условима, као и анализе основних параметара квалитета сурутке, обраног млека и производа на бази обраног млека (казеини), којима ће студенти бити обучени у извођењу анализа и тумачењу добијених резултата
    Литература
    1. 1. Царић, М. (1990): Технологија концентрованих и сушених млечних производа. Научна књига, Београд. 2. Поповић-Врањеш, А., Вујичић, И. (1997): Технологија сурутке. Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, Нови Сад. 3. Царић, М., Милановић, С., Вуцеља, Д. (2000): Стандардне методе анализе млека и млечних производа. Прометеј, Нови Сад. 4. Маћеј, О., Јовановић, С., Бараћ, М. (2007): Протеини млека. Монографија, Пољопривредни факултет, Београд. 5. Onwulata, C.I. and Huth, P.J. (2008): Whe
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз класична предавања и интерактивну наставу и вежбе.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари20