О-ТА-14-ТПМЛ-13 - Технологија пратећих производа у индустрији млека
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Технологија пратећих производа у индустрији млека | |||
| Акроним | О-ТА-14-ТПМЛ-13 | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Технологија анималних производа | |||
| Тип студија | основне академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан | |
| Условљност другим предметима | Положени испити из предмета Хемија и физика млека и Обрада млека | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Упознавање студента са пратећим производима у индустрији млека са аспекта рентабилности производње, као и савременим технолошким поступцима у преради пратећих производа, као што су концентрисање, сушење, као и примена мембранских техника. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже знање/способност да: разуме улогу и значај пратећих производа у индустрији млека; o основним принципима савремених технолошких поступака у преради пратећих производа; потпунијег и целисходнијег искоришћења суве материје млека у технолошким поступцима у којим настају пратећи производи у индустрији млека | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Улогa и значај; нутритивна и технолошка вредност пратећих производа у индустрији млека (сурутка, обрано млеко, млаћеница, пермеат); Савремени начини прераде пратећих производа и могућности њихове примене у прехрамбеној индустрији. | |||
| Садржај практичне наставе | Реализоваће се кроз лабораторијске вежбе: производња казеина и казеината у лабораторијским условима, као и анализе основних параметара квалитета сурутке, обраног млека и производа на бази обраног млека (казеини), којима ће студенти бити обучени у извођењу анализа и тумачењу добијених резултата | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | Настава ће се изводити кроз класична предавања и интерактивну наставу и вежбе. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
| Практична настава | Усмени испит | 60 | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 10 | |||
| Семинари | 20 | |||
