O-TA-14-TPML-13 - Tehnologija pratećih proizvoda u industriji mleka
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Tehnologija pratećih proizvoda u industriji mleka | |||
| Akronim | O-TA-14-TPML-13 | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Položeni ispiti iz predmeta Hemija i fizika mleka i Obrada mleka | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Upoznavanje studenta sa pratećim proizvodima u industriji mleka sa aspekta rentabilnosti proizvodnje, kao i savremenim tehnološkim postupcima u preradi pratećih proizvoda, kao što su koncentrisanje, sušenje, kao i primena membranskih tehnika. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da pokaže znanje/sposobnost da: razume ulogu i značaj pratećih proizvoda u industriji mleka; o osnovnim principima savremenih tehnoloških postupaka u preradi pratećih proizvoda; potpunijeg i celishodnijeg iskorišćenja suve materije mleka u tehnološkim postupcima u kojim nastaju prateći proizvodi u industriji mleka | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Uloga i značaj; nutritivna i tehnološka vrednost pratećih proizvoda u industriji mleka (surutka, obrano mleko, mlaćenica, permeat); Savremeni načini prerade pratećih proizvoda i mogućnosti njihove primene u prehrambenoj industriji. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Realizovaće se kroz laboratorijske vežbe: proizvodnja kazeina i kazeinata u laboratorijskim uslovima, kao i analize osnovnih parametara kvaliteta surutke, obranog mleka i proizvoda na bazi obranog mleka (kazeini), kojima će studenti biti obučeni u izvođenju analiza i tumačenju dobijenih rezultata | |||
| Literatura | ||||
  | ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi | 
| 3 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i interaktivnu nastavu i vežbe. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 60 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 10 | |||
| Seminari | 20 | |||
