O-TA-14-TPML-13 - Tehnologija pratećih proizvoda u industriji mleka
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnologija pratećih proizvoda u industriji mleka | |||
Akronim | O-TA-14-TPML-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Položeni ispiti iz predmeta Hemija i fizika mleka i Obrada mleka | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Upoznavanje studenta sa pratećim proizvodima u industriji mleka sa aspekta rentabilnosti proizvodnje, kao i savremenim tehnološkim postupcima u preradi pratećih proizvoda, kao što su koncentrisanje, sušenje, kao i primena membranskih tehnika. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da pokaže znanje/sposobnost da: razume ulogu i značaj pratećih proizvoda u industriji mleka; o osnovnim principima savremenih tehnoloških postupaka u preradi pratećih proizvoda; potpunijeg i celishodnijeg iskorišćenja suve materije mleka u tehnološkim postupcima u kojim nastaju prateći proizvodi u industriji mleka | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uloga i značaj; nutritivna i tehnološka vrednost pratećih proizvoda u industriji mleka (surutka, obrano mleko, mlaćenica, permeat); Savremeni načini prerade pratećih proizvoda i mogućnosti njihove primene u prehrambenoj industriji. | |||
Sadržaj praktične nastave | Realizovaće se kroz laboratorijske vežbe: proizvodnja kazeina i kazeinata u laboratorijskim uslovima, kao i analize osnovnih parametara kvaliteta surutke, obranog mleka i proizvoda na bazi obranog mleka (kazeini), kojima će studenti biti obučeni u izvođenju analiza i tumačenju dobijenih rezultata | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i interaktivnu nastavu i vežbe. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 60 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 10 | |||
Seminari | 20 |