Navigacija

O-TA-14-TPML-13 - Tehnologija pratećih proizvoda u industriji mleka

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija pratećih proizvoda u industriji mleka
Akronim O-TA-14-TPML-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija animalnih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Položeni ispiti iz predmeta Hemija i fizika mleka i Obrada mleka Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje studenta sa pratećim proizvodima u industriji mleka sa aspekta rentabilnosti proizvodnje, kao i savremenim tehnološkim postupcima u preradi pratećih proizvoda, kao što su koncentrisanje, sušenje, kao i primena membranskih tehnika.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže znanje/sposobnost da: razume ulogu i značaj pratećih proizvoda u industriji mleka; o osnovnim principima savremenih tehnoloških postupaka u preradi pratećih proizvoda; potpunijeg i celishodnijeg iskorišćenja suve materije mleka u tehnološkim postupcima u kojim nastaju prateći proizvodi u industriji mleka
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uloga i značaj; nutritivna i tehnološka vrednost pratećih proizvoda u industriji mleka (surutka, obrano mleko, mlaćenica, permeat); Savremeni načini prerade pratećih proizvoda i mogućnosti njihove primene u prehrambenoj industriji.
    Sadržaj praktične nastave Realizovaće se kroz laboratorijske vežbe: proizvodnja kazeina i kazeinata u laboratorijskim uslovima, kao i analize osnovnih parametara kvaliteta surutke, obranog mleka i proizvoda na bazi obranog mleka (kazeini), kojima će studenti biti obučeni u izvođenju analiza i tumačenju dobijenih rezultata
    Literatura
    1. 1. Carić, M. (1990): Tehnologija koncentrovanih i sušenih mlečnih proizvoda. Naučna knjiga, Beograd. 2. Popović-Vranješ, A., Vujičić, I. (1997): Tehnologija surutke. Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad. 3. Carić, M., Milanović, S., Vucelja, D. (2000): Standardne metode analize mleka i mlečnih proizvoda. Prometej, Novi Sad. 4. Maćej, O., Jovanović, S., Barać, M. (2007): Proteini mleka. Monografija, Poljoprivredni fakultet, Beograd. 5. Onwulata, C.I. and Huth, P.J. (2008): Whe
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i interaktivnu nastavu i vežbe.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 20