М-ПИ-20-ИФИС - Индикатори ефективности интегрисаних система у прехрамбеним погонима
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Индикатори ефективности интегрисаних система у прехрамбеним погонима | |||
Акроним | М-ПИ-20-ИФИС | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Прехрамбени инжењеринг | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Да омогући студенту стицање теоријског и практичног знања о индикаторима интегрисаних система управљања квалитетом (QMS), безбедношћу хране (FSMS) и животном средином (EMS). Да разумеју које врсте индикатора постоје и да се оспособе да могу да израчунају индикаторе ефективности за сва три система (QMS, FSMS, EMS) у прехрамбеним погонима. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Након положеног испита студенти би требало да буду оспособљени да: (i) разликују три групе индикатора за сваки од управљачких система (QMS, FSMS, EMS); (ii) дефинишу и прорачунају индикаторе квалитета; (iii) дефинишу и прорачунају индикаторе безбедности хране; (iv) дефинишу и прорачунају индикаторе животне средине. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | У оквиру предавања анализирају се следеће целине : (i) Основе интегрисаних система, управљањe перформансама; циљеви vs. индикатори; (ii) индикатори ефективности процеса; улога процесног приступа; QMS vs Lean manufacturing индикатори; (iii) Индикатори ефективности безбедности хране (iv) Индикатори ефективности животне средине: законски и други индикатори; различити отисци животне средине. | |||
Садржај практичне наставе | Вежбе су организоване да прате предавања тако да се на вежбама студенти уче практичној примени индикатора као природни наставак теоријске експликације истих током предавања. Практична настава се реализује тако што ће студенти у виду семинарског рада за изабрани систем / индикаторе описати индикаторе и применити те индикаторе у изабраним прехрамбеним технологијама / погонима. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 0 | 3 | ||
Методе извођења наставе | Усмено излагање и визуелна презентација уз коришћење одговарајуће опреме; интерактивна метода; консултације - директне и електронским путем. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 30 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 40 |