Навигација

М-ПИ-20-ИФИС - Индикатори ефективности интегрисаних система у прехрамбеним погонима

Спецификација предмета
НазивИндикатори ефективности интегрисаних система у прехрамбеним погонима
АкронимМ-ПИ-20-ИФИС
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбени инжењеринг
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаДа омогући студенту стицање теоријског и практичног знања о индикаторима интегрисаних система управљања квалитетом (QMS), безбедношћу хране (FSMS) и животном средином (EMS). Да разумеју које врсте индикатора постоје и да се оспособе да могу да израчунају индикаторе ефективности за сва три система (QMS, FSMS, EMS) у прехрамбеним погонима.
      Исходи учења (стечена знања)Након положеног испита студенти би требало да буду оспособљени да: (i) разликују три групе индикатора за сваки од управљачких система (QMS, FSMS, EMS); (ii) дефинишу и прорачунају индикаторе квалитета; (iii) дефинишу и прорачунају индикаторе безбедности хране; (iv) дефинишу и прорачунају индикаторе животне средине.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУ оквиру предавања анализирају се следеће целине : (i) Основе интегрисаних система, управљањe перформансама; циљеви vs. индикатори; (ii) индикатори ефективности процеса; улога процесног приступа; QMS vs Lean manufacturing индикатори; (iii) Индикатори ефективности безбедности хране (iv) Индикатори ефективности животне средине: законски и други индикатори; различити отисци животне средине.
      Садржај практичне наставеВежбе су организоване да прате предавања тако да се на вежбама студенти уче практичној примени индикатора као природни наставак теоријске експликације истих током предавања. Практична настава се реализује тако што ће студенти у виду семинарског рада за изабрани систем / индикаторе описати индикаторе и применити те индикаторе у изабраним прехрамбеним технологијама / погонима.
      Литература
      1. Ђекић И. (2010): Методе Побољшања Система Управљања Безбедношћу и Квалитетом у Производњи Хране, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду.
      2. Радовановић Р., Ђекић И. (2011): Управљање квалитетом у процесима производње хране, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду.
      3. Dudbridge M. (2011) Handbook of Lean Manufacturing in the Food Industry, Wiley-Blackwell, Blackwell Publishing Montgomery D. (2005): Introduction to Statistical Quality Control, 5th Edition, John Wiley & Sons
      4. Đekić, I. (2009). Upravljanje zaštitom životne sredine u proizvodnji hrane. Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu.
      5. Morawicki R. (2012): Handbook of Sustainability for the Food Sciences, Wiley –Blackwell, John Wiley and Sons, Inc.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      303
      Методе извођења наставеУсмено излагање и визуелна презентација уз коришћење одговарајуће опреме; интерактивна метода; консултације - директне и електронским путем.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит
      Практична настава5Усмени испит30
      Пројекти
      Колоквијуми20
      Семинари40