M-PI-20-IFIS - Indikatori efektivnosti integrisanih sistema u prehrambenim pogonima
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Indikatori efektivnosti integrisanih sistema u prehrambenim pogonima | |||
Akronim | M-PI-20-IFIS | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Prehrambeni inženjering | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Da omogući studentu sticanje teorijskog i praktičnog znanja o indikatorima integrisanih sistema upravljanja kvalitetom (QMS), bezbednošću hrane (FSMS) i životnom sredinom (EMS). Da razumeju koje vrste indikatora postoje i da se osposobe da mogu da izračunaju indikatore efektivnosti za sva tri sistema (QMS, FSMS, EMS) u prehrambenim pogonima. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon položenog ispita studenti bi trebalo da budu osposobljeni da: (i) razlikuju tri grupe indikatora za svaki od upravljačkih sistema (QMS, FSMS, EMS); (ii) definišu i proračunaju indikatore kvaliteta; (iii) definišu i proračunaju indikatore bezbednosti hrane; (iv) definišu i proračunaju indikatore životne sredine. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | U okviru predavanja analiziraju se sledeće celine : (i) Osnove integrisanih sistema, upravljanje performansama; ciljevi vs. indikatori; (ii) indikatori efektivnosti procesa; uloga procesnog pristupa; QMS vs Lean manufacturing indikatori; (iii) Indikatori efektivnosti bezbednosti hrane (iv) Indikatori efektivnosti životne sredine: zakonski i drugi indikatori; različiti otisci životne sredine. | |||
Sadržaj praktične nastave | Vežbe su organizovane da prate predavanja tako da se na vežbama studenti uče praktičnoj primeni indikatora kao prirodni nastavak teorijske eksplikacije istih tokom predavanja. Praktična nastava se realizuje tako što će studenti u vidu seminarskog rada za izabrani sistem / indikatore opisati indikatore i primeniti te indikatore u izabranim prehrambenim tehnologijama / pogonima. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 0 | 3 | ||
Metode izvođenja nastave | Usmeno izlaganje i vizuelna prezentacija uz korišćenje odgovarajuće opreme; interaktivna metoda; konsultacije - direktne i elektronskim putem. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 30 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 40 |