Navigacija

M-PI-20-IFIS - Indikatori efektivnosti integrisanih sistema u prehrambenim pogonima

Specifikacija predmeta
Naziv Indikatori efektivnosti integrisanih sistema u prehrambenim pogonima
Akronim M-PI-20-IFIS
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambeni inženjering
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Da omogući studentu sticanje teorijskog i praktičnog znanja o indikatorima integrisanih sistema upravljanja kvalitetom (QMS), bezbednošću hrane (FSMS) i životnom sredinom (EMS). Da razumeju koje vrste indikatora postoje i da se osposobe da mogu da izračunaju indikatore efektivnosti za sva tri sistema (QMS, FSMS, EMS) u prehrambenim pogonima.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon položenog ispita studenti bi trebalo da budu osposobljeni da: (i) razlikuju tri grupe indikatora za svaki od upravljačkih sistema (QMS, FSMS, EMS); (ii) definišu i proračunaju indikatore kvaliteta; (iii) definišu i proračunaju indikatore bezbednosti hrane; (iv) definišu i proračunaju indikatore životne sredine.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave U okviru predavanja analiziraju se sledeće celine : (i) Osnove integrisanih sistema, upravljanje performansama; ciljevi vs. indikatori; (ii) indikatori efektivnosti procesa; uloga procesnog pristupa; QMS vs Lean manufacturing indikatori; (iii) Indikatori efektivnosti bezbednosti hrane (iv) Indikatori efektivnosti životne sredine: zakonski i drugi indikatori; različiti otisci životne sredine.
      Sadržaj praktične nastave Vežbe su organizovane da prate predavanja tako da se na vežbama studenti uče praktičnoj primeni indikatora kao prirodni nastavak teorijske eksplikacije istih tokom predavanja. Praktična nastava se realizuje tako što će studenti u vidu seminarskog rada za izabrani sistem / indikatore opisati indikatore i primeniti te indikatore u izabranim prehrambenim tehnologijama / pogonima.
      Literatura
      1. Đekić I. (2010): Metode Poboljšanja Sistema Upravljanja Bezbednošću i Kvalitetom u Proizvodnji Hrane, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.
      2. Radovanović R., Đekić I. (2011): Upravljanje kvalitetom u procesima proizvodnje hrane, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.
      3. Dudbridge M. (2011) Handbook of Lean Manufacturing in the Food Industry, Wiley-Blackwell, Blackwell Publishing Montgomery D. (2005): Introduction to Statistical Quality Control, 5th Edition, John Wiley & Sons
      4. Đekić, I. (2009). Upravljanje zaštitom životne sredine u proizvodnji hrane. Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu.
      5. Morawicki R. (2012): Handbook of Sustainability for the Food Sciences, Wiley –Blackwell, John Wiley and Sons, Inc.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 0 3
      Metode izvođenja nastave Usmeno izlaganje i vizuelna prezentacija uz korišćenje odgovarajuće opreme; interaktivna metoda; konsultacije - direktne i elektronskim putem.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
      Praktična nastava 5 Usmeni ispit 30
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari 40