Навигација

Д-ТХ-20-ТГХ - Одабрана поглавља из технологије готове хране

Спецификација предмета
НазивОдабрана поглавља из технологије готове хране
АкронимД-ТХ-20-ТГХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбена технологија
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаОвим предметом студент треба да стекне продубљена знања, вештине и способности из области технологије готове хране.
      Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент треба да буде способан да детаљно објасни механизме преноса масе и топлоте при производњи готове хране, примени одговарајуће методе топлотне обраде и конзервисања хране..
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеФеномени преноса масе и топлоте; Сува и влажна топлотна обрада намирница, микроталасно загревање; Начини конзервисања топлотом (стерилизација, пастеризација, сушење).
      Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад предвиђен је из поглавља Специјални део. Семинарски рад је предвиђен из поглавља Топлотна обрада хране
      Литература
      1. Sikorski, Z.E. (2002): Chemical and Functional Properties of Food Components Series. Second Edition, CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C;
      2. Попов-Раљић, Ј. (1999): Технологија и квалитет готове хране. Технолошки факултет, Нови Сад;
      3. Вереш, М (2004): Принципи конзервисања намирница. Пољопривредни факултет, Београд;
      4. Цвијовић, С.Д., Бошковић-Враголовић, Н.М. (2001): Феномени преноса, струјање, топлота, дифузија. Технолошко-металуршки факултет, Београд;
      5. Топић, Р.М., Богнер, М.Г. (2002): Техника сушења. Завод за уџбенике и наставна средства, Београд
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      604
      Методе извођења наставеТеоријска и интерактивна настава уз рачунске и лабораторијске вежбе. Од метода интерактивне наставе користе се индивидуалне и тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит50
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари50