Navigacija

D-TH-20-TGH - Odabrana poglavlja iz tehnologije gotove hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Odabrana poglavlja iz tehnologije gotove hrane
Akronim D-TH-20-TGH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambena tehnologija
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Ovim predmetom student treba da stekne produbljena znanja, veštine i sposobnosti iz oblasti tehnologije gotove hrane.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa student treba da bude sposoban da detaljno objasni mehanizme prenosa mase i toplote pri proizvodnji gotove hrane, primeni odgovarajuće metode toplotne obrade i konzervisanja hrane..
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Fenomeni prenosa mase i toplote; Suva i vlažna toplotna obrada namirnica, mikrotalasno zagrevanje; Načini konzervisanja toplotom (sterilizacija, pasterizacija, sušenje).
      Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad predviđen je iz poglavlja Specijalni deo. Seminarski rad je predviđen iz poglavlja Toplotna obrada hrane
      Literatura
      1. Sikorski, Z.E. (2002): Chemical and Functional Properties of Food Components Series. Second Edition, CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C;
      2. Popov-Raljić, J. (1999): Tehnologija i kvalitet gotove hrane. Tehnološki fakultet, Novi Sad;
      3. Vereš, M (2004): Principi konzervisanja namirnica. Poljoprivredni fakultet, Beograd;
      4. Cvijović, S.D., Bošković-Vragolović, N.M. (2001): Fenomeni prenosa, strujanje, toplota, difuzija. Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd;
      5. Topić, R.M., Bogner, M.G. (2002): Tehnika sušenja. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      6 0 4
      Metode izvođenja nastave Teorijska i interaktivna nastava uz računske i laboratorijske vežbe. Od metoda interaktivne nastave koriste se individualne i timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 50
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 50