Навигација

Д-ТХ-20-МЕМП - Мембрански процеси у прехрамбеној индустрији

Спецификација предмета
НазивМембрански процеси у прехрамбеној индустрији
АкронимД-ТХ-20-МЕМП
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбена технологија
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ13.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студенте упозна са теоријом мембранских сепарационих процеса као и карактеристикама мембрана и мембранских модула. Детаљним приказом одабраних мембранских сепарационих техника и могућностима њиховог комбиновања студенти се оспособљавају за анализу, дизајн и развој мембранских система за примену у прехрамбеној индустрији и технолошкој контроли.
      Исходи учења (стечена знања)Савладавањем предвиђеног програма студенти стичу стручна знања за анализу постојећих и развој нових мембранских техника у прехрамбеној индустрији,стичу способност да самостално изврше избор,да анализирају и примене одабране процесе у производњи одређене врсте производа,такође стичу и самосталност и иновациону способност за развој и реализацију нових идеја.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПредмет упознаје студенте са општим принципима и класификацијом мембранских процеса и њиховом применом у прехрамбеној индустрији.Преглед и анализа мембранских сепарационих процеса са могућностима примене у прехрамбеној индустрији.Mембрански контактори и процеси у контакту,структурна интеграција мембранских процеса,примена мембранских процеса у прехрамбеној индустрији.
      Садржај практичне наставеРачунске вежбе и семинарски радови који прате теоријску наставу.
      Литература
      1. Baker R.W., Membrane Technology and Aplications, 2nd ed., John Wiley & Sons, West Sussex, 2004.
      2. Z.F.Cui, H.S. Muralidhara, Membrane Technology – A practical guide to membrane technology and applications in food and bioprocessing, 1st ed., Butterworth-Heinemann is an imprint of Elsevier, 2010.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      503
      Методе извођења наставеИнтерактивна предавања уз коришћење видео презентација и израда семинарског рада.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит50
      Пројекти
      Колоквијуми10
      Семинари40