D-TH-20-MEMP - Membranski procesi u prehrambenoj industriji
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Membranski procesi u prehrambenoj industriji | |||
| Akronim | D-TH-20-MEMP | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Prehrambena tehnologija | |||
| Tip studija | doktorske akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 13.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da studente upozna sa teorijom membranskih separacionih procesa kao i karakteristikama membrana i membranskih modula. Detaljnim prikazom odabranih membranskih separacionih tehnika i mogućnostima njihovog kombinovanja studenti se osposobljavaju za analizu, dizajn i razvoj membranskih sistema za primenu u prehrambenoj industriji i tehnološkoj kontroli. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Savladavanjem predviđenog programa studenti stiču stručna znanja za analizu postojećih i razvoj novih membranskih tehnika u prehrambenoj industriji,stiču sposobnost da samostalno izvrše izbor,da analiziraju i primene odabrane procese u proizvodnji određene vrste proizvoda,takođe stiču i samostalnost i inovacionu sposobnost za razvoj i realizaciju novih ideja. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Predmet upoznaje studente sa opštim principima i klasifikacijom membranskih procesa i njihovom primenom u prehrambenoj industriji.Pregled i analiza membranskih separacionih procesa sa mogućnostima primene u prehrambenoj industriji.Membranski kontaktori i procesi u kontaktu,strukturna integracija membranskih procesa,primena membranskih procesa u prehrambenoj industriji. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Računske vežbe i seminarski radovi koji prate teorijsku nastavu. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 5 | 0 | 3 | ||
| Metode izvođenja nastave | Interaktivna predavanja uz korišćenje video prezentacija i izrada seminarskog rada. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 50 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 10 | |||
| Seminari | 40 | |||
