Navigacija

D-TH-20-MEMP - Membranski procesi u prehrambenoj industriji

Specifikacija predmeta
Naziv Membranski procesi u prehrambenoj industriji
Akronim D-TH-20-MEMP
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambena tehnologija
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 13.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da studente upozna sa teorijom membranskih separacionih procesa kao i karakteristikama membrana i membranskih modula. Detaljnim prikazom odabranih membranskih separacionih tehnika i mogućnostima njihovog kombinovanja studenti se osposobljavaju za analizu, dizajn i razvoj membranskih sistema za primenu u prehrambenoj industriji i tehnološkoj kontroli.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Savladavanjem predviđenog programa studenti stiču stručna znanja za analizu postojećih i razvoj novih membranskih tehnika u prehrambenoj industriji,stiču sposobnost da samostalno izvrše izbor,da analiziraju i primene odabrane procese u proizvodnji određene vrste proizvoda,takođe stiču i samostalnost i inovacionu sposobnost za razvoj i realizaciju novih ideja.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Predmet upoznaje studente sa opštim principima i klasifikacijom membranskih procesa i njihovom primenom u prehrambenoj industriji.Pregled i analiza membranskih separacionih procesa sa mogućnostima primene u prehrambenoj industriji.Membranski kontaktori i procesi u kontaktu,strukturna integracija membranskih procesa,primena membranskih procesa u prehrambenoj industriji.
      Sadržaj praktične nastave Računske vežbe i seminarski radovi koji prate teorijsku nastavu.
      Literatura
      1. Baker R.W., Membrane Technology and Aplications, 2nd ed., John Wiley & Sons, West Sussex, 2004.
      2. Z.F.Cui, H.S. Muralidhara, Membrane Technology – A practical guide to membrane technology and applications in food and bioprocessing, 1st ed., Butterworth-Heinemann is an imprint of Elsevier, 2010.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      5 0 3
      Metode izvođenja nastave Interaktivna predavanja uz korišćenje video prezentacija i izrada seminarskog rada.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 50
      Projekti
      Kolokvijumi 10
      Seminari 40