Навигација

М-ВИ-20-СПР - Стручна пракса

Спецификација предмета
НазивСтручна пракса
АкронимМ-ВИ-20-СПР
Студијски програмВоћарство и Виноградарство и винарство
МодулВиноградарство и винарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ4.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаДа омогући стицање практичних знања у производњи грожђа и справлјанју вина. Да упозна рганизацију производње у винарији и савлада основне вештине извођења појединих мера у инограду, као и као и технолошке процесе у поступку справљања вина.
    Исходи учења (стечена знања)Да овлада технологијом производње грожђа и основама винарске производње. Вештине које студент стекне обављањем праксе пружају му основу за успешно организовање и вођење производног процеса у области виноградарства и винарства.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе-
    Садржај практичне наставеПодизање засада винове лозе, формирање облика стабла; Извођење агротехничких и мпелотехничких мера којима се регулише бујност и родност винове лозе (резидба, лачење, дефолијација, проређивање гроздова и др.); Берба грожђа. Пријем обраног грожђа; Извођење технолошких процеса при справљању црвених, белих и специјалних вина.
    Литература
    1. Накаламић, А., Марковић, Н. (2007): Опште виноградарство. Пољопривредни факултет, Задужбина св. Манастира Хиландар, Београд. Gladstones J. (2011): Wine, Terroir and Climate Change, Wakefield Press, Adelaide. Sommers B. (2008): The Geography of Wine, Penguin Group, London. Радовановић, В. (1986): Технологија вина. Грађевинска књига, Београд. 1. Блесић, М. (2016): Технологија вина, Пољопривредно-прехрамбени факултет, Сарајево. 2. Jackson, R. (2002): Wine Tasting. A Professional Handbook. UK, Londo
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    006
    Методе извођења наставеПрактичан рад у винаријама на територији СР Србије. Студенти су у обавези да обаве стручну праксу по предвиђеном плану и програму. Стручна пракса се не оцењује.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари