Navigacija

M-VI-20-SPR - Stručna praksa

Specifikacija predmeta
Naziv Stručna praksa
Akronim M-VI-20-SPR
Studijski program Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo
Modul Vinogradarstvo i vinarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 4.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Da omogući sticanje praktičnih znanja u proizvodnji grožđa i spravljanju vina. Da upozna rganizaciju proizvodnje u vinariji i savlada osnovne veštine izvođenja pojedinih mera u inogradu, kao i kao i tehnološke procese u postupku spravljanja vina.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Da ovlada tehnologijom proizvodnje grožđa i osnovama vinarske proizvodnje. Veštine koje student stekne obavljanjem prakse pružaju mu osnovu za uspešno organizovanje i vođenje proizvodnog procesa u oblasti vinogradarstva i vinarstva.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave -
    Sadržaj praktične nastave Podizanje zasada vinove loze, formiranje oblika stabla; Izvođenje agrotehničkih i mpelotehničkih mera kojima se reguliše bujnost i rodnost vinove loze (rezidba, lačenje, defolijacija, proređivanje grozdova i dr.); Berba grožđa. Prijem obranog grožđa; Izvođenje tehnoloških procesa pri spravljanju crvenih, belih i specijalnih vina.
    Literatura
    1. Nakalamić, A., Marković, N. (2007): Opšte vinogradarstvo. Poljoprivredni fakultet, Zadužbina sv. Manastira Hilandar, Beograd. Gladstones J. (2011): Wine, Terroir and Climate Change, Wakefield Press, Adelaide. Sommers B. (2008): The Geography of Wine, Penguin Group, London. Radovanović, V. (1986): Tehnologija vina. Građevinska knjiga, Beograd. 1. Blesić, M. (2016): Tehnologija vina, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sarajevo. 2. Jackson, R. (2002): Wine Tasting. A Professional Handbook. UK, Londo
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    0 0 6
    Metode izvođenja nastave Praktičan rad u vinarijama na teritoriji SR Srbije. Studenti su u obavezi da obave stručnu praksu po predviđenom planu i programu. Stručna praksa se ne ocenjuje.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari