Навигација

М-ПИ-20-ТФМЛ - Технолошка и функционална својства млека

Спецификација предмета
НазивТехнолошка и функционална својства млека
АкронимМ-ПИ-20-ТФМЛ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбени инжењеринг
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студентима стицање знања о савременим научним и практичним приступима на пољу технолошких и функционалних својстава млека и развијање мултидисциплинарног приступа у теоријском и практичном раду.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже способност да примени знања о ингредијентима добијеним на бази млека на основу њихових функционалних карактеристика; унапреди и усаврши квалитет производа од млека познавајући технолошка и функционална својства протеина млека, млечне масти и лактозе; примени знања о новим техникама процесирања (високи притисак, ултразвучни третман) на производе од млека
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеТехнолошка и функционална својства колоидног система млека; Термичка стабилност млека; Механизам образовања коагрегата протеина млека; Утицај високих притисака и ултразвучног третмана на конституенте млека; Технолошка и функционална својства конституената млека: протеини (казеини и производи на бази казеина, серум протеини и производи на бази серум протеина), млечна маст, лактоза.
    Садржај практичне наставеОдређивање карактеристика казеина и производа на бази казеина, серум протеина и производа на бази серум протеина и њихова примена у производњи ферментисаних млечних производа; Одређивање реолошких својстава ферментисаних млечних производа са додатком протеинских препарата на бази млека; Примена ултразвучних третмана у производњи ферментисаних млечних производа и испитивање утицаја ултразвука.
    Литература
    1. Fox, P.F., McSweeney P.L.H. (2006): Advanced dairy chemistry, Volume 2, Lipids, Springer edition.; Smit G. (2003): Dairy processing. CRC Press &Woodhead Publishing Limited, Cambrige, UK; Wong N.P. (1999): Fundamentals of dairy chemistry, Chapman & Hall Food Science Book, Aspen Publication; Fox P.F., McSweeney P.L.H.(1998): Dairy chemistry and biochemistry, Blackie Academic & Professional, UK; Маћеј О., Јовановић С., Бараћ М. (2007): Протеини млека. Монографија, Пољопривредни факултет, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    222
    Методе извођења наставеИнтерактивна предавања, лабораторијске вежбе и консултације. Поједина поглавља обрадиће се у облику семинарског рада у складу са одабраном темом мастер рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30