Navigacija

M-PI-20-TFML - Tehnološka i funkcionalna svojstva mleka

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnološka i funkcionalna svojstva mleka
Akronim M-PI-20-TFML
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambeni inženjering
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentima sticanje znanja o savremenim naučnim i praktičnim pristupima na polju tehnoloških i funkcionalnih svojstava mleka i razvijanje multidisciplinarnog pristupa u teorijskom i praktičnom radu.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže sposobnost da primeni znanja o ingredijentima dobijenim na bazi mleka na osnovu njihovih funkcionalnih karakteristika; unapredi i usavrši kvalitet proizvoda od mleka poznavajući tehnološka i funkcionalna svojstva proteina mleka, mlečne masti i laktoze; primeni znanja o novim tehnikama procesiranja (visoki pritisak, ultrazvučni tretman) na proizvode od mleka
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Tehnološka i funkcionalna svojstva koloidnog sistema mleka; Termička stabilnost mleka; Mehanizam obrazovanja koagregata proteina mleka; Uticaj visokih pritisaka i ultrazvučnog tretmana na konstituente mleka; Tehnološka i funkcionalna svojstva konstituenata mleka: proteini (kazeini i proizvodi na bazi kazeina, serum proteini i proizvodi na bazi serum proteina), mlečna mast, laktoza.
    Sadržaj praktične nastave Određivanje karakteristika kazeina i proizvoda na bazi kazeina, serum proteina i proizvoda na bazi serum proteina i njihova primena u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda; Određivanje reoloških svojstava fermentisanih mlečnih proizvoda sa dodatkom proteinskih preparata na bazi mleka; Primena ultrazvučnih tretmana u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda i ispitivanje uticaja ultrazvuka.
    Literatura
    1. Fox, P.F., McSweeney P.L.H. (2006): Advanced dairy chemistry, Volume 2, Lipids, Springer edition.; Smit G. (2003): Dairy processing. CRC Press &Woodhead Publishing Limited, Cambrige, UK; Wong N.P. (1999): Fundamentals of dairy chemistry, Chapman & Hall Food Science Book, Aspen Publication; Fox P.F., McSweeney P.L.H.(1998): Dairy chemistry and biochemistry, Blackie Academic & Professional, UK; Maćej O., Jovanović S., Barać M. (2007): Proteini mleka. Monografija, Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2 2
    Metode izvođenja nastave Interaktivna predavanja, laboratorijske vežbe i konsultacije. Pojedina poglavlja obradiće se u obliku seminarskog rada u skladu sa odabranom temom master rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30