О-КВ-20-ГОТХ - Технологија готове хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Технологија готове хране | |||
Акроним | О-КВ-20-ГОТХ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија конзервисања и врења | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање знања и вештина о нутритивним и технолошким карактеристикама пољопривредних производа као основних сировина, технолошким својствима адитива и других помоћних сировина за производњу хране, као и основе поступка обраде и прераде непрерађених намирница. | |||
Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса из овог предмета студент треба да буде способан да дефинише параметре квалитета сировина, да правилно води технолошке поступке производње готове хране и да врши анализу параметара квалитета готовог производа. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Принципи исхране; Параметри квалитета сировина; Нутритивна, енергетска, биолошка вредност намирница; Начини преношења топлоте, Поступци суве и влажне топлотне обраде намирница; Технолошки поступци добијања различитих готових прехрамбених производа (супе, мајонез, готова јела, дечија храна итд). | |||
Садржај практичне наставе | Израчунавање енергетске вредности хране; Контрола квалитета сировина и готових производа; | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 1 | 1 | ||
Методе извођења наставе | Теоријска и интерактивна настава уз рачунске и лабораторијске вежбе. Сви студенти раде два теста знања и разумевања. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 20 | |
Практична настава | 5 | Усмени испит | 40 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |