Навигација

О-КВ-20-ГОТХ - Технологија готове хране

Спецификација предмета
НазивТехнологија готове хране
АкронимО-КВ-20-ГОТХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија конзервисања и врења
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање знања и вештина о нутритивним и технолошким карактеристикама пољопривредних производа као основних сировина, технолошким својствима адитива и других помоћних сировина за производњу хране, као и основе поступка обраде и прераде непрерађених намирница.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета студент треба да буде способан да дефинише параметре квалитета сировина, да правилно води технолошке поступке производње готове хране и да врши анализу параметара квалитета готовог производа.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПринципи исхране; Параметри квалитета сировина; Нутритивна, енергетска, биолошка вредност намирница; Начини преношења топлоте, Поступци суве и влажне топлотне обраде намирница; Технолошки поступци добијања различитих готових прехрамбених производа (супе, мајонез, готова јела, дечија храна итд).
    Садржај практичне наставеИзрачунавање енергетске вредности хране; Контрола квалитета сировина и готових производа;
    Литература
    1. Гугушевић-Ђаковић, М. (1989): Индустријска производња готове хране. Научна књига, Београд;
    2. Попов-Раљић, Ј. (1999): Технологија и квалитет готове хране. Технолошки факултет, Нови Сад;
    3. Пауновић, Д.М. (2014): Практикум из технологије готове хране. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Београд;
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    211
    Методе извођења наставеТеоријска и интерактивна настава уз рачунске и лабораторијске вежбе. Сви студенти раде два теста знања и разумевања.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит20
    Практична настава5Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари