М-ХХ-14-ТФМ - Технолошка и функционална својства млека
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Технолошка и функционална својства млека | |||
| Акроним | М-ХХ-14-ТФМ | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Хемија и биохемија хране | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студентима стицање знања о савременим научним и практичним приступима на пољу технолошких и функционалних својстава млека и развијање мултидисциплинарног приступа у теоријском и практичном раду. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже способност да примени знања о ингредијентима добијеним на бази млека на основу њихових функционалних карактеристика; унапреди и усаврши квалитет производа од млека познавајући технолошка и функционална својства протеина млека, млечне масти и лактозе; примени знања о новим техникама процесирања (високи притисак, ултразвучни третман) на производе од млека | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Технолошка и функционална својства колоидног система млека; Термичка стабилност млека; Механизам образовања коагрегата протеина млека; Утицај високих притисака и ултразвучног третмана на конституенте млека; Технолошка и функционална својства конституената млека: протеини (казеини и производи на бази казеина, серум протеини и производи на бази серум протеина), млечна маст, лактоза. | |||
| Садржај практичне наставе | Одређивање карактеристика казеина и производа на бази казеина, серум протеина и производа на бази серум протеина и њихова примена у производњи ферментисаних млечних производа; Одређивање реолошких својстава ферментисаних млечних производа са додатком протеинских препарата на бази млека; Примена ултразвучних третмана у производњи ферментисаних млечних производа и испитивање утицаја ултразвука. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 5 | 0 | |||
| Методе извођења наставе | Интерактивна предавања, лабораторијске вежбе и консултације. Поједина поглавља обрадиће се у облику семинарског рада у складу са одабраном темом мастер рада. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
| Практична настава | 10 | Усмени испит | 50 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 30 | |||
