M-HH-14-TFM - Tehnološka i funkcionalna svojstva mleka
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnološka i funkcionalna svojstva mleka | |||
Akronim | M-HH-14-TFM | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Hemija i biohemija hrane | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentima sticanje znanja o savremenim naučnim i praktičnim pristupima na polju tehnoloških i funkcionalnih svojstava mleka i razvijanje multidisciplinarnog pristupa u teorijskom i praktičnom radu. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da pokaže sposobnost da primeni znanja o ingredijentima dobijenim na bazi mleka na osnovu njihovih funkcionalnih karakteristika; unapredi i usavrši kvalitet proizvoda od mleka poznavajući tehnološka i funkcionalna svojstva proteina mleka, mlečne masti i laktoze; primeni znanja o novim tehnikama procesiranja (visoki pritisak, ultrazvučni tretman) na proizvode od mleka | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Tehnološka i funkcionalna svojstva koloidnog sistema mleka; Termička stabilnost mleka; Mehanizam obrazovanja koagregata proteina mleka; Uticaj visokih pritisaka i ultrazvučnog tretmana na konstituente mleka; Tehnološka i funkcionalna svojstva konstituenata mleka: proteini (kazeini i proizvodi na bazi kazeina, serum proteini i proizvodi na bazi serum proteina), mlečna mast, laktoza. | |||
Sadržaj praktične nastave | Određivanje karakteristika kazeina i proizvoda na bazi kazeina, serum proteina i proizvoda na bazi serum proteina i njihova primena u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda; Određivanje reoloških svojstava fermentisanih mlečnih proizvoda sa dodatkom proteinskih preparata na bazi mleka; Primena ultrazvučnih tretmana u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda i ispitivanje uticaja ultrazvuka. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
5 | 0 | |||
Metode izvođenja nastave | Interaktivna predavanja, laboratorijske vežbe i konsultacije. Pojedina poglavlja obradiće se u obliku seminarskog rada u skladu sa odabranom temom master rada. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | 50 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 30 |