О-ТА-14-СЛАД - Технологија сладоледа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Технологија сладоледа | |||
Акроним | О-ТА-14-СЛАД | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија анималних производа | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Положени испити из предмета "Хемија и физика млека" и "Обрада млека" | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студентима стицање: знања о сировинама и ингредијентима у производњи сладоледа и смрзнутих дезерата, о савременим достигнућима у класификацији сладоледа и иновацијама у производњи; вештина у организацији производње, контроли квалитета сировина и готовог производа; способности решавања конкретних проблема током технолошког поступка производње сладоледа. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже способност да разуме: класификацију смрзнутих дезерата и карактеристике категорија смрзнутих дезерата; да познаје утицај различитих фактора на структуру сладоледа; изврши правилан одабир сировина и адитива за производњу смрзнутих дезерата; прорачуна рецептурe за сладоледне смеше; прати и контролише технолошки поступак производње сладоледа. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Увод; Класификација смрзнутих дезерата; Сировине за производњу: млечне и немлечне компоненте; Адитиви: емулагатори/стабилизатори, боје, хумектанти, заслађивачи у производњи сладоледа; Технолошки процес производње сладоледа: припрема сладоледне смеше, пастеризација, хомогенизација, зрење, завршна обрада смеше на фризеру, обликовање и паковање, дубоко замрзавање, складиштење. | |||
Садржај практичне наставе | Рачунске вежбе на изради различитих рецептура сладоледне смеше; Рачунске вежбе за: одређивање оптималног садржаја инкорпорираног ваздуха (overrun), енергетске вредности различитих врста смрзнутих дезерата; Одређивање физичко-хемијског састава и садржаја инкорпорираног ваздуха различитих врста смрзнутих дезерата; Сензорна анализа смрзнутих дезерата (хедонска скала, петобални бод систем). | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Настава ће се изводити кроз класична предавања, вежбе (рачунске, лабораторијске), као и методе интерактивне наставе. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 10 | |||
Семинари | 20 |