Навигација

О-ТА-14-СЛАД - Технологија сладоледа

Спецификација предмета
НазивТехнологија сладоледа
АкронимО-ТА-14-СЛАД
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија анималних производа
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаПоложени испити из предмета "Хемија и физика млека" и "Обрада млека"Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студентима стицање: знања о сировинама и ингредијентима у производњи сладоледа и смрзнутих дезерата, о савременим достигнућима у класификацији сладоледа и иновацијама у производњи; вештина у организацији производње, контроли квалитета сировина и готовог производа; способности решавања конкретних проблема током технолошког поступка производње сладоледа.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже способност да разуме: класификацију смрзнутих дезерата и карактеристике категорија смрзнутих дезерата; да познаје утицај различитих фактора на структуру сладоледа; изврши правилан одабир сировина и адитива за производњу смрзнутих дезерата; прорачуна рецептурe за сладоледне смеше; прати и контролише технолошки поступак производње сладоледа.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод; Класификација смрзнутих дезерата; Сировине за производњу: млечне и немлечне компоненте; Адитиви: емулагатори/стабилизатори, боје, хумектанти, заслађивачи у производњи сладоледа; Технолошки процес производње сладоледа: припрема сладоледне смеше, пастеризација, хомогенизација, зрење, завршна обрада смеше на фризеру, обликовање и паковање, дубоко замрзавање, складиштење.
    Садржај практичне наставеРачунске вежбе на изради различитих рецептура сладоледне смеше; Рачунске вежбе за: одређивање оптималног садржаја инкорпорираног ваздуха (overrun), енергетске вредности различитих врста смрзнутих дезерата; Одређивање физичко-хемијског састава и садржаја инкорпорираног ваздуха различитих врста смрзнутих дезерата; Сензорна анализа смрзнутих дезерата (хедонска скала, петобални бод систем).
    Литература
    1. Goff, H.D. and Hartel, R.W. (2013): Ice Cream. Seventh Edition. Springer Science+Business Media New York.; Marshall, R., Goff, H.D., Hartel, R.W. (2003): Ice cream. Sixt edition. Springer, New York.; Clarke, C. (2004): The Sience of Ice Cream. The Royal Society of Chemistry, Cambridge.; Bylund, G. (2008): Приручник за млекарство-превод, Пољопривредни факултет Земун-Беорад..; Царић, М., Милановић, С., Вуцеља, Д. (2000): Стандардне методе анализе млека и млечних производа. Прометеј, Нови Сад. Сту
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз класична предавања, вежбе (рачунске, лабораторијске), као и методе интерактивне наставе.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари20