Navigacija

O-TA-14-SLAD - Tehnologija sladoleda

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija sladoleda
Akronim O-TA-14-SLAD
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija animalnih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Položeni ispiti iz predmeta "Hemija i fizika mleka" i "Obrada mleka" Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentima sticanje: znanja o sirovinama i ingredijentima u proizvodnji sladoleda i smrznutih dezerata, o savremenim dostignućima u klasifikaciji sladoleda i inovacijama u proizvodnji; veština u organizaciji proizvodnje, kontroli kvaliteta sirovina i gotovog proizvoda; sposobnosti rešavanja konkretnih problema tokom tehnološkog postupka proizvodnje sladoleda.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže sposobnost da razume: klasifikaciju smrznutih dezerata i karakteristike kategorija smrznutih dezerata; da poznaje uticaj različitih faktora na strukturu sladoleda; izvrši pravilan odabir sirovina i aditiva za proizvodnju smrznutih dezerata; proračuna recepture za sladoledne smeše; prati i kontroliše tehnološki postupak proizvodnje sladoleda.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod; Klasifikacija smrznutih dezerata; Sirovine za proizvodnju: mlečne i nemlečne komponente; Aditivi: emulagatori/stabilizatori, boje, humektanti, zaslađivači u proizvodnji sladoleda; Tehnološki proces proizvodnje sladoleda: priprema sladoledne smeše, pasterizacija, homogenizacija, zrenje, završna obrada smeše na frizeru, oblikovanje i pakovanje, duboko zamrzavanje, skladištenje.
    Sadržaj praktične nastave Računske vežbe na izradi različitih receptura sladoledne smeše; Računske vežbe za: određivanje optimalnog sadržaja inkorporiranog vazduha (overrun), energetske vrednosti različitih vrsta smrznutih dezerata; Određivanje fizičko-hemijskog sastava i sadržaja inkorporiranog vazduha različitih vrsta smrznutih dezerata; Senzorna analiza smrznutih dezerata (hedonska skala, petobalni bod sistem).
    Literatura
    1. Goff, H.D. and Hartel, R.W. (2013): Ice Cream. Seventh Edition. Springer Science+Business Media New York.; Marshall, R., Goff, H.D., Hartel, R.W. (2003): Ice cream. Sixt edition. Springer, New York.; Clarke, C. (2004): The Sience of Ice Cream. The Royal Society of Chemistry, Cambridge.; Bylund, G. (2008): Priručnik za mlekarstvo-prevod, Poljoprivredni fakultet Zemun-Beorad..; Carić, M., Milanović, S., Vucelja, D. (2000): Standardne metode analize mleka i mlečnih proizvoda. Prometej, Novi Sad. Stu
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja, vežbe (računske, laboratorijske), kao i metode interaktivne nastave.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 20