O-TA-14-SLAD - Tehnologija sladoleda
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnologija sladoleda | |||
Akronim | O-TA-14-SLAD | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Položeni ispiti iz predmeta "Hemija i fizika mleka" i "Obrada mleka" | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentima sticanje: znanja o sirovinama i ingredijentima u proizvodnji sladoleda i smrznutih dezerata, o savremenim dostignućima u klasifikaciji sladoleda i inovacijama u proizvodnji; veština u organizaciji proizvodnje, kontroli kvaliteta sirovina i gotovog proizvoda; sposobnosti rešavanja konkretnih problema tokom tehnološkog postupka proizvodnje sladoleda. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da pokaže sposobnost da razume: klasifikaciju smrznutih dezerata i karakteristike kategorija smrznutih dezerata; da poznaje uticaj različitih faktora na strukturu sladoleda; izvrši pravilan odabir sirovina i aditiva za proizvodnju smrznutih dezerata; proračuna recepture za sladoledne smeše; prati i kontroliše tehnološki postupak proizvodnje sladoleda. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uvod; Klasifikacija smrznutih dezerata; Sirovine za proizvodnju: mlečne i nemlečne komponente; Aditivi: emulagatori/stabilizatori, boje, humektanti, zaslađivači u proizvodnji sladoleda; Tehnološki proces proizvodnje sladoleda: priprema sladoledne smeše, pasterizacija, homogenizacija, zrenje, završna obrada smeše na frizeru, oblikovanje i pakovanje, duboko zamrzavanje, skladištenje. | |||
Sadržaj praktične nastave | Računske vežbe na izradi različitih receptura sladoledne smeše; Računske vežbe za: određivanje optimalnog sadržaja inkorporiranog vazduha (overrun), energetske vrednosti različitih vrsta smrznutih dezerata; Određivanje fizičko-hemijskog sastava i sadržaja inkorporiranog vazduha različitih vrsta smrznutih dezerata; Senzorna analiza smrznutih dezerata (hedonska skala, petobalni bod sistem). | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja, vežbe (računske, laboratorijske), kao i metode interaktivne nastave. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 60 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 10 | |||
Seminari | 20 |