Навигација

О-ХК-14-ПРП - Прерада поврћа

Спецификација предмета
НазивПрерада поврћа
АкронимО-ХК-14-ПРП
Студијски програмБиљна производња
МодулХортикултура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање знања о нутритивним и технолошким карактеристикама поврћа, технолошким својствима адитива и других помоћних сировина које се користе при преради поврћа, као и основе поступка обраде и прераде сировина.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета студент треба да буде способан да дефинише основне параметре квалитета сировина; познаје механички и хемијски састав и технолошка својства поврћа.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеМеханички и хемијски састав поврћа; Нутритивна, сензорна, технолошка својства; Начини обраде и прераде поврћа
    Садржај практичне наставеГравиметријско одређивање укупне суве материје, одређивање садржаја соли, киселина, биолошко конзервисање поврћа.
    Литература
    1. Никетић Алексић, Г. (1994). Технологија воћа и поврћа. Пољопривредни факултет, Београд.
    2. Гугушевић-Ђаковић, М. (1989). Индустријска производња готове хране. Научна књига, Београд
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и интерактивна настава уз лабораторијске вежбе. Сви студенти раде семинарски рад на дату тему.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит20
    Практична настава5Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари20