О-ХК-14-ПРП - Прерада поврћа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Прерада поврћа | |||
Акроним | О-ХК-14-ПРП | |||
Студијски програм | Биљна производња | |||
Модул | Хортикултура | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање знања о нутритивним и технолошким карактеристикама поврћа, технолошким својствима адитива и других помоћних сировина које се користе при преради поврћа, као и основе поступка обраде и прераде сировина. | |||
Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса из овог предмета студент треба да буде способан да дефинише основне параметре квалитета сировина; познаје механички и хемијски састав и технолошка својства поврћа. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Механички и хемијски састав поврћа; Нутритивна, сензорна, технолошка својства; Начини обраде и прераде поврћа | |||
Садржај практичне наставе | Гравиметријско одређивање укупне суве материје, одређивање садржаја соли, киселина, биолошко конзервисање поврћа. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска и интерактивна настава уз лабораторијске вежбе. Сви студенти раде семинарски рад на дату тему. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 20 | |
Практична настава | 5 | Усмени испит | 40 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 10 | |||
Семинари | 20 |