O-HK-14-PRP - Prerada povrća
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Prerada povrća | |||
Akronim | O-HK-14-PRP | |||
Studijski program | Biljna proizvodnja | |||
Modul | Hortikultura | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje znanja o nutritivnim i tehnološkim karakteristikama povrća, tehnološkim svojstvima aditiva i drugih pomoćnih sirovina koje se koriste pri preradi povrća, kao i osnove postupka obrade i prerade sirovina. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa iz ovog predmeta student treba da bude sposoban da definiše osnovne parametre kvaliteta sirovina; poznaje mehanički i hemijski sastav i tehnološka svojstva povrća. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Mehanički i hemijski sastav povrća; Nutritivna, senzorna, tehnološka svojstva; Načini obrade i prerade povrća | |||
Sadržaj praktične nastave | Gravimetrijsko određivanje ukupne suve materije, određivanje sadržaja soli, kiselina, biološko konzervisanje povrća. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i interaktivna nastava uz laboratorijske vežbe. Svi studenti rade seminarski rad na datu temu. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 20 | |
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 40 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 10 | |||
Seminari | 20 |