Navigacija

O-HK-14-PRP - Prerada povrća

Specifikacija predmeta
Naziv Prerada povrća
Akronim O-HK-14-PRP
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Hortikultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje znanja o nutritivnim i tehnološkim karakteristikama povrća, tehnološkim svojstvima aditiva i drugih pomoćnih sirovina koje se koriste pri preradi povrća, kao i osnove postupka obrade i prerade sirovina.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta student treba da bude sposoban da definiše osnovne parametre kvaliteta sirovina; poznaje mehanički i hemijski sastav i tehnološka svojstva povrća.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Mehanički i hemijski sastav povrća; Nutritivna, senzorna, tehnološka svojstva; Načini obrade i prerade povrća
    Sadržaj praktične nastave Gravimetrijsko određivanje ukupne suve materije, određivanje sadržaja soli, kiselina, biološko konzervisanje povrća.
    Literatura
    1. Niketić Aleksić, G. (1994). Tehnologija voća i povrća. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    2. Gugušević-Đaković, M. (1989). Industrijska proizvodnja gotove hrane. Naučna knjiga, Beograd
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i interaktivna nastava uz laboratorijske vežbe. Svi studenti rade seminarski rad na datu temu.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 20
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 20