О-МХ-14-МАХ - Микробиолошке методе анализе хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Микробиолошке методе анализе хране | |||
| Акроним | О-МХ-14-МАХ | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Микробиологија хране | |||
| Тип студија | основне академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Стицање знања микробилошких метода изолације и идентификације група микроорганизама значајних за производњу и контролу хране; микробиолошке методе контроле производње и испитивања исправности производа; способност да врши изолације бактерија, квасаца и плесни, њихову идентификацију, контролу производње и микробиолошке анализе исправности производа према законској регулативи. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да: покаже разумевање карактеристика различитих група микроорганизама значајних за производњу и контролу хране овлада методама њихове изолације и идентификације, испита микробиолошку исправност производа оцени добијене резултате самостално и у групној дискусији, развија критичко и креативно мишљење о материјалу модула, | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Карактеристике група бактерија значајних за контролу хране и квалитет производа: укупног броја, аеробних и анаеробних, липолитичних, колиформних, психротрофних, терморезистентних, ацидогених, протеолитичних и квасаца и плесни; особина на основу којих се могу раздвајати при изолацији; методама контроле производње, методама идентификације патогених бактерија, према законској регулативи. | |||
| Садржај практичне наставе | Практичне вежбе у наведеним областима: методе изолације и идентификације наведених различитих група бактерија, патогених бактерија, квасаца, плесни, методе контроле производње. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | ||||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
| Практична настава | Усмени испит | 70 | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 20 | |||
| Семинари | ||||
